PROPOSTES

Les propostes culturals d'abril 2022

Les recomanacions artístiques, teatrals i cinematogràfiques que es poden gaudir a Manresa aquest abril.

per Maria Camp, Joan Morros i Laura Vidal, 8 d'abril de 2022 a les 09:36 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 d'abril de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
ART

De pintura i videocreació

Maria Camp

L’arquitecte i pintor Albert Colomer exposa: 16.5 grams per metre quadrat a doble cara. El títol ve del paper que utilitza com a suport per pintar, un paper que s’utilitza per fer filtres per a te i infusions --paper d’abacà i cel·lulosa. Així, tal com una infusió travessa el paper, Colomer diposita la pintura sobre de manera que tota sola, com un objecte autònom, amb la seva pròpia viscositat, capil·laritat i untuositat, decideixi la forma amb què vol que la mirin. Fins al dia 14 a la casa Lluvià. Després, podem visitar Tenien ales per volar, de Sol Vidal, una proposta també pictòrica que neix d'una troballa de postals antigues d’aviació que l’artista va fer fa un parell d'anys. S’hi poden veure els germans Virgili i Josep Novell, dos mecànics joves de Manresa, que a les primeries del segle XX es van dedicar a l'aeronàutica. A partir d’aquesta inspiració, Vidal proposa les seves obres al servei dels dos protagonistes superposant capes de dibuix i pintura. Es podrà visitar fins al dia 18 al Centre Cultural el Casino. I finalment us proposem una peça de videocreació de l’artista Eugènia Balcells. L’obra, titulada Becoming. Devenir. Esdevenir i presentada en el marc de Jardins de Llum, gira a l’entorn de l’origen de l’arquetip femení. La dona hi reneix constantment i evoluciona enfrontant-se a les onades, a la terra, a l’aire... Al Museu Comarcal fins al 15 de maig.


TEATRE

‘Mare de sucre’ arriba al Kursaal

Joan Morros

El dia de Sant Jordi es presenta al teatre Kursaal l'obra Mare de sucre, una producció del Teatre Nacional de Catalunya, que després de fer estada a Barcelona comença ara una gira per Catalunya. Mare de sucre és un muntatge teatral amb repartiment inclusiu, escrit i dirigit per Clàudia Cedó, que narra la història de la Cloe, una noia amb discapacitat que vol ser mare i ha de confrontar-se amb la incomprensió de la seva comunitat. Mare de sucre ens fa reflexionar sobre el tracte que estem donant com a societat a les persones amb diversitat funcional. Entre els seus intèrprets destaca el bagenc Marc Buxaderas i l'Andrea Àlvarez que acaba de rebre el Premi de la Crítica com a intèrpret revelació.
 

CINEMA

Madres paralelas

Laura Vidal


La sinopsi és senzilla: dues dones es coneixen en una sala de parts, conversen i comparteixen pors i alegries en una relació que els canviarà la vida. Fins aquí molt bé, però Almodóvar no es vol quedar només amb això, i a Madres paralelas desplega molts elements i subtrames que fan que aquesta sinopsi quedi curta. A diferència de la més rodona Dolor y gloria, aquí indiscutiblement estem davant d’una pel·lícula sobre dones, que presenta un gran ventall de personatges femenins encapçalats per Penélope Cruz, dones dispars però fortes i valentes com les que ja vam conèixer en la preciosa Volver. Amb la premissa inicial de la maternitat la història ens planteja diferents maneres d’afrontar i viure aquesta maternitat i com conciliar-la; però també ens parla de memòria històrica, trama que pot quedar una mica tapada al llarg del film, però necessària per traçar l’arc que va del principi al final. Tenint en compte que en aquest país hi ha poca memòria i una història mal païda encara a dia d’avui, tot i que se li podria haver tret més suc, és interessant que el director ho expliqui i més tenint en compte que és una pel·lícula amb recorregut internacional. Un bon Almodóvar, que ja ens fa esperar amb ganes una nova proposta.
 



Participació