PATRIMONI CIUTADÀ

​Casa Grané

A la cantonada de la baixada de la Seu amb el carrer de Galceran Andreu, en una àrea del barri vell al voltant dels antics jutjats que canviarà profundament en poc temps, destaca aquest edifici construït al final del segle XVIII, modificat el 1901 i reformat el 1911 per l’arquitecte Ignasi Oms i Ponsa.

per Lluís Virós, 4 d'abril de 2022 a les 16:29 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 d'abril de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Foto: Francesc Rubí


És d’estil tradicional amb elements modernistes, com la galeria i les baranes de forja. Es tracta d’ un edifici d'habitatges de planta baixa, quatre pisos, golfes i coberta plana acabada en terrat, que conforma dues cantonades, la dels carrers esmentats i la que fa amb un pati entre l’edifici i el dels jutjats. La façana està coronada per una cornisa i la barana del terrat. Es nota que l'immoble actual és resultat d'una important reforma d'una o més construccions anteriors per la composició una mica irregular de les obertures de la façana principal i per la presència de persianes tradicionals de corda del segon pis cap amunt, uns elements anteriors a les baranes i elements de forja d'ornamentació modernista. Entre ells destaca la tribuna i els balcons del primer i el segon pis. La tribuna té un tancament d’estructura metàl·lica i vidre que, en la part superior és de vidres policromats emplomats, que formen un modest vitrall. També és remarcable el balcó que gira cap al carrer de Galceran Andreu i les baranes modernistes de tots els balcons en ferro forjat, dissenyades expressament per Ignasi Oms amb volutes amples. A la planta baixa, el parament tenia un arrebossat, ara mig perdut, que imita carreus de pedra.
 

El catàleg de Manresa protegeix l’edifici de manera parcial; és a dir, la volumetria i les façanes de l'edifici, de les quals ja demanava una restauració i millora dels elements més característics dels dos períodes de construcció: la composició tradicional, d'una banda, i els elements modernistes com la tribuna i les baranes de forja, de l’altra. Es protegeix per la singularitat que li atorga la barreja estilística que permet veure la integració entre les senzilles obertures simples tradicionals i els elements decoratius modernistes més elaborats.
 
PER SABER-NE MÉS:
 

- LACUESTA, Raquel, Ignasi Oms i Ponsa, arquitecte: la consolidació del modernisme terra endins, Delegació del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya a Manresa i Angle Editorial, Manresa, 2009.



Participació