PATRIMONI CIUTADÀ

​Casa Fornells

A la plaça Valldaura, en la confluència entre el carrer d’Urgell i la Muralla de sant Domènec, destaca aquest edifici d’estil modernista tardà, fet el 1917, perquè resol l’encaix de la plaça amb la Muralla d’una manera elegant i original. Com altres edificis de la part baixa del carrer Urgell, es va construir ara fa un segle, en un moment de transformació d’aquest sector després de l’enderrocament de les muralles.

Foto: Francesc Rubí.
per Lluís Virós, 2 de març de 2022 a les 10:59 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de març de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Foto: Francesc Rubí.


És un edifici d'habitatges de planta baixa i quatre pisos, amb planta de forma pràcticament triangular, que fa cantonada i presenta façanes a la plaça i a la Muralla. També té un xamfrà que resol la cantonada amb una tribuna formada per galeries vidrades als dos primers pisos i balcons als dos superiors. Les dues façanes laterals tenen una composició simètrica i ordenada, amb tres portes balconeres i un finestró a la façana de la Muralla i dues portes i finestró a la de la plaça, que és una mica més curta, i estan coronades per un capcer esgraonat que indica que la coberta és un pati pla. Al primer pis, el balcó és corregut al llarg de tota la façana, mentre que a la resta de pisos hi ha un balcó per a cada obertura. Aquesta composició es completa amb un conjunt d’elements ornamentals modernistes: el parament del mur és d’arrebossat pintat i contrasta amb les baranes de ferro forjat, els emmarcaments de pedra de les obertures, amb relleus florals a les llindes del primer pis, i amb les senzilles línies d’imposta també en pedra que s’ajunten amb les llosanes dels balcons.

 
El catàleg de Manresa protegeix la volumetria i l’aspecte exterior i interior de l'edifici per la importància històrica i artística, tant per l’ús dels elements decoratius de factura modernista com pel fet que s’ha convertit en una referència visual. En aquest sentit, forma part dels fronts edificatoris del carrer d'Urgell i de la muralla de sant Domènec que estan protegits des del punt de vista paisatgístic. Des de fa pocs anys, a la planta baixa hi ha una fruiteria i carnisseria, però històricament, ja havia estat una fruiteria de la família Fornells, que és la que dona el nom a la casa.



Participació