​Casar-se davant notari

per Isabel Roca, 19 de febrer de 2022 a les 07:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de febrer de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
De la mateixa manera que és possible divorciar-se davant notari, cosa que vaig explicar en un altre article meu publicat el passat 17/09/2021, també es possible casar-se davant notari. Des de quan ho és?  A partir del 30 d’abril del 2021. La celebració del matrimoni té dues parts:
 

1) L’inici de l’expedient matrimonial: Consisteix a recollir una sèrie de documents, que són els següents: documents d’identitat dels dos contraents, certificats literals de naixement, certificats d’empadronament històrics d’ambdós i identificació dels dos testimonis. En cas que un o els dos contraents hagin estat casats abans: certificat literal del matrimoni on consti la inscripció del divorci, la nul·litat o la mort d’un d’ells. En cas que hi hagi fills comuns de la parella: certificats literals de naixement de tots. Tots els documents han d’estar vigents i si estan escrits en un idioma que no sigui el de cap de les comunitats autònomes, han d’estar traduïts per un traductor jurat i degudament legalitzats.
 
Els contraents han d’enviar un formulari amb les seves dades al Col·legi Notarial de la Comunitat Autònoma on visquin, en el nostre cas seria Catalunya. Se’ls assignarà un notari del domicili on estiguin empadronats almenys un dels dos contraents. És molt important tenir en compte que no es pot anar al notari que un vulgui escollir. El notari assignat examinarà els documents per veure si són correctes i farà una entrevista (anomenada «audiència reservada») als futurs esposos i als dos testimonis, als quals preguntarà si coneixen la existència d’algun impediment per contraure matrimoni. Si tot és correcte, el notari aixeca una acta on es diu que es pot contraure matrimoni. És important tenir en compte que la vigència d’aquesta acta és d’un any. Si considera que no es compleixen els requisits, l’acta  serà de contingut negatiu i es pot recorre en el termini màxim d’un mes. Tot això, tant si l’acta és positiva com negativa, ho posarà en coneixement del Registre Civil o Jutjat de Pau corresponent.
 

2) Celebració del matrimoni: Es pot fer davant del mateix notari que ha tramitat l’expedient o bé un altre notari que, ara sí, poden triar els contraents, però sempre ha de ser del domicili d’un dels dos. També es pot anar al Registre Civil o jutjat de Pau, o a l’alcalde o regidor. Aquestes autoritats hauran de rebre l’expedient matrimonial via telemàtica, del notari que va iniciar el tràmit i després de la celebració del  matrimoni ho hauran d’enviar al Registre Civil o jutjat de Pau corresponent, per tal d’inscriure el matrimoni.
 
Anant al notari, en principi, el tràmit és més ràpid, però té un cost econòmic, una mica elevat , cosa que no passa si fem tota la tramitació al Registre Civil o al jutjat de Pau. Val a dir que el millor és informar-se bé abans de començar el tràmit, perquè pot ser que el jutjat de Pau del nostre domicili tingui poca afluència de gent i sigui ràpid, i a més a més surt més econòmic, o també es pot tenir en compte la possibilitat de fer meitat i meitat, en el sentit de tramitar l’expedient matrimonial davant notari i la celebració del matrimoni en el jutjat de Pau o el Registre Civil si escau.
Arxivat a:
Opinió



Participació