CRÒNICA SOCIAL

​Nou local de la Casa del Sordmut (1979)

El 21 d’octubre de 1979, l’alcalde Joan Cornet, en presència del president de la "Casa del Sordomudo de Manresa y comarca", Ezequiel Pérez Pedraza, amb companys de junta i socis, i membres del programa "Hablamos", de TVE, entre d’altres, inaugura les noves instal·lacions del local social, al número 45 del carrer Calvo Sotelo, que actualment correspon al número 35 del carrer Circumval·lació.

Foto: Manolo Sánchez.
per J. S., 15 de febrer de 2022 a les 11:12 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de febrer de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un dels assistents tradueix amb llenguatge de signes el discurs de l’alcalde, situat dalt d’una cadira. Acabada la cerimònia, els assistents van gaudir d’un aperitiu, com es veu en la fotografia, amb un cendrer de Cinzano, olives, bombons... Tot seguit es van desplaçar a un restaurant de la ciutat per menjar i homenatjar quatre jugadors d’escacs de l’entitat, que es van proclamar subcampions d’Espanya en el torneig organitzat per diferents cases de sordmuts estatals. Els actes formen part del 26è aniversari de la fundació de la Casa del Sordmut, que van començar amb una missa a l’hospital de Sant Andreu, oficiada pel capellà madrileny Agustín Yanes Valer. El nou local social, amb paviment de pedra natural polida, tenia una superfície de 400 metres quadrats, amb aules, salons i oficines, per cobrir les necessitats dels associats. Ocupava la planta baixa del carrer Circumval·lació i també un primer pis que tenia entrada pel número 56 del Passeig. A la dreta, s’observa perfectament una finestra amb batent pròpia de l’època. L’obra, construïda per Cots i Claret, s’havia finançat amb una subvenció del Fons Nacional d’Assistència Social i amb un préstec de la Caixa d’Estalvis de Manresa.

La Casa del Sordmut la va fundar l’any 1950, al local de la Creu Roja, Domingo Camprubí Solé. Oficialment va ser legal des del 1953 en què van ser aprovats els estatuts pel Govern Civil de Barcelona. El 1959, l’entitat es va traslladar a un pis del carrer de la Mesquita (actualment Joan XXIII) i es reunien al Cercle Familiar Recreatiu fins a l’any 1970, quan l’Ajuntament els va cedir un local municipal. L’octubre de 1978 van celebrar les Bodes de Plata, en complir-se els primers 25 anys d’existència. La Casa Social dels Sords de Manresa i Comarques (CASMACS), presidida per Manuel Rodríguez, amb Ezequiel Pérez de secretari i Joan Jiménez de tresorer, està oberta a centres públics, entitats i organismes per facilitar l’accés a la llengua dels signes, des del 1979. Entre els seus objectius hi ha el d’assolir una societat on el col·lectiu sord estigui integrat, desenvolupar la cultura de la solidaritat i oferir acompanyament.



Participació