LÈXIC A LA MANRESANA

Un ‘remitjot’ de guixes

Lluís Grifell i Pons, en les seves "Memòries i aventures d'un temps i un país", escriu: «Quan vam tornar al capvespre portàvem un remitjot de guixes i un altre de cigrons d'aquells tan petits, i uns quants llençols menys». Si voleu saber més detalls de l’aventura, ho podeu consultar a l’entrevista que es va publicar en aquesta revista, el novembre del 2011, a aquest manresà, autor d’altres llibres com ara el "Viatge al país del pèndol" o "El com i el perquè de la II Guerra Mundial".

per Jaume Puig, 24 de gener de 2022 a les 11:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de gener de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Es tracta d’un mot força oblidat per les noves generacions, però viu entre la gent gran. Al Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC) no hi surt i només recull remitjó, que remet a escadús («conjunt d’objectes escadussers»), però el magnífic Diccionari Català Valencià Balear (DCVB) sí que recull a Cardona, Solsona i Manresa la paraula remitjot, sovint pronunciada remijot, i la descriu com a «quantitat indefinida, generalment porció d'un conjunt (Cardona, Solsona, Manresa)»; «Dies enrera la cabra feia un bon remitjot de llet»: feia molta llet. «He portat al teu amo un remitjot de peres». Pel que fa a l’etimologia, el mateix diccionari ens diu que seria un derivat de remitjar («igualar dues coses traient part d'una per posar-la a l'altra»).
 
El filòleg callussenc Jordi Badia i Pujol, que també usa el mot en el preàmbul dels seus interessants piulets sobre llengua, em confirma que a Callús es fa servir i que el seu pare ho deia habitualment, sobretot parlant d'herbes o hortalisses (un remijot de patates, un remijot d'aufals). Badia corrobora que a Solsona també es diu. «I més amunt: els meus sogres són de Cambrils (ell) i d'Alinyà (ella) i diuen remejot (amb les dues e neutres)» I hi afegeix que a Solsona ho ha sentit aplicat també a persones, amb significat de colla o de molts.
 
Un sinònim de remitjot seria grapat,  que el DIEC defineix com a «porció d’alguna cosa que cap dins el puny o la mà closa». I també, almosta, sovint pronunciat aumosta, que segons el diccionari normatiu és una «mesura de capacitat per a grans equivalent a la quantitat que cap a la conca de les dues mans juntes».

Podeu fer arribar les vostres aportacions al nostre correu electrònic o via Twitter, Facebook o Instagram, amb l’etiqueta #bagesisme.



Participació