INNOVACIÓ I TECNOLOGIA

La indústria 4.0

Si la primera revolució industrial va ser la introducció dels sistemes de producció mecànics amb tracció hidràulica i de vapor –anys 1750 als 1850–, la segona va ser la producció en sèrie, la divisió del treball productiu, l’ús de l’electricitat, la indústria química i l’automobilística –anys 1850 als 1950–. La tercera revolució va ser la incorporació dels ordinadors –la microelectrònica i tecnologies de la informació– per automatitzar processos –anys 1950 als 2000.

per Josep M. Macià Roldan, gerent i secretari tècnic del Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Manresa, 17 de gener de 2022 a les 11:11 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de gener de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La indústria 4.0 fa referència a la quarta revolució industrial, que ens costa més de definir, perquè consisteix en l’aplicació de tota una sèrie de noves tecnologies a les empreses, un fenomen de transformació digital aplicat a les indústries de producció, principalment. També anomenada com la indústria intel·ligent, fruit de la interconnexió, comunicació i intercanvi d’informació entre màquines, processos, sistemes i persones, al llarg de la cadena de valor. Es busca la millora de l’eficàcia emprant els coneixements actuals i les tecnologies desenvolupades recentment.
 

El concepte indústria 4.0 no és una realitat consolidada, sinó que és una nova fita en el desenvolupament industrial que marcarà importants canvis en la societat, en els propers anys, amb un ús intensiu d'internet i de les tecnologies punteres, amb la finalitat primordial de desenvolupar plantes industrials i processos productius més intel·ligents, més ben comunicats entre si i amb els mercats d'oferta i demanda, i respectuosos amb el medi ambient. Cal consolidar aquesta nova revolució industrial amb totes aquestes noves tecnologies i primer cal conèixer-les i que cadascú analitzi quines poden ajudar per no quedar-se enrere. Això no depèn del fet que siguem o treballem en una gran o petita indústria, o ens agradi o encaixi més o menys la tecnologia; tots hem de ser competitius en un mercat cada cop més global, a tots ens ha d’importar poder ser eficients, reduir costos i augmentar ingressos mitjançant l’ajut d’alguna d’aquestes tecnologies que a continuació comentem, de manera resumida, simple i entenedora.
 
Big data: Poder analitzar grans volum de dades és essencial per a una de les premisses centrals de la indústria 4.0, la presa de decisions en temps real.
 

Robòtica avançada: Els robots industrials tradicionals canvien les seves funcions i cada vegada assumeixen tasques més complexes, treballant de bracet amb els humans.
 
Simulació: Les tecnologies de simulació permeten avançar-se al futur, predir què passarà abans que succeeixi i preparar-se per fer-hi front.
 
Integració de sistemes: En la indústria 4.0 la cadena de producció està integrada gràcies a la digitalització de tota l’organització. Des de la compra de la matèria primera al producte final acabat.
 
Internet de les coses: Tots els dispositius que intervenen en la fabricació estan connectats a internet, cosa que permet interactuar-hi de manera remota des de qualsevol punt.
 
Ciberseguretat: L’enemic a combatre en la indústria 4.0. Com més connectades estan les empreses, més vulnerables són als atacs informàtics.
 
El núvol: Les tecnologies al núvol canvien la concepció que fins ara s’ha tingut de la informàtica i aporten importants avantatges com la flexibilitat o l’estalvi econòmic.
 
Impressió 3D: Una nova manera de fabricar ja és possible. Personalitzada, amb la possibilitat de fer sèries curtes, econòmica i amb un alt valor afegit.
 
Realitat augmentada: La suma d’elements reals amb elements virtuals permet enriquir la realitat i agilitzar la resolució de molts problemes del dia a dia.
 
Intel·ligència artificial: Les tecnologies actuals ja permeten que les màquines percebin el seu entorn, n’aprenguin i siguin capaces de prendre les seves pròpies decisions.  
També hauries de llegir
Fa 306 setmanes

El Bages fa una aposta decidida per la indústria 4.0




Participació