​Sant tornem-hi amb la neteja!

per Antoni Daura, 31 de desembre de 2021 a les 12:48 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 31 de desembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Recordo que l’any 2019 es va anunciar –i jo en vaig fer un comentari des d’aquesta mateixa tribuna– que l’Ajuntament de Manresa apostava per un canvi pioner a l’hora de fer la recollida de residus urbans. La pandèmia de la covid-19 ho ha ajornat dos anys, però ara s’anuncia que el 2022 sí que es farà l’esmentada implantació. De fet, en la recent presentació del pressupost municipal es preveu una partida de tres milions d’euros per als uns nous contenidors tancats. Déu n’hi do! Jo no sé si és necessari, aquest canvi, però m’ensumo que serà un entrebanc més, fruit de la idea brillant –i ben pagada!– d’alguna empresa que es dedica a fabricar-los i dels nostres tècnics i polítics que l’han comprada per demostrar que són molt innovadors; no caldria sinó! És encara aviat per fer-ne una valoració, perquè no ens han explicat amb detall l’operativa, però al seu moment es deia que determinats contenidors no es podrien obrir i utilitzar cada dia. Penso que, més enllà del control general que es vol tenir –una obsessió malaltissa de la nova societat digital, val a dir–, no serà eficaç si l’horari d’ús no és, com ara, les vint-i-quatre hores del dia. En un món on es té tendència a poder fer qualsevol cosa en qualsevol moment, restringir i obligar a uns protocols molt estrictes ens portarà al fet que ens trobarem més deixalles fora del contenidor que no pas a dins. Ja m’ensumo que no tothom portarà sempre a sobre la targeta corresponent o tindrà a punt l’APP –si és que s’utilitza també aquest sistema– o que, com passa de tant en tant amb les coses electròniques, aquestes es bloquegen puntualment. Per no parlar de les persones que no tenen fixada la residència a la ciutat –i, doncs, sense targeta– i que també poden haver de llençar brossa dins d’un contenidor en un moment donat.

No tinc pas la sensació que ara la neteja a Manresa sigui tan desastrosa, ni tampoc que els contenidors de recollida selectiva estiguin tan mal usats. Llevat de moments puntuals, observo que tothom diposita el rebuig poc o molt on toca. Però si qui ho ha analitzat considera que es pot millorar, no seré pas jo qui li porti la contrària. Només faig una reflexió prèvia en veu alta. En fi, no vull ser alarmista abans d’hora, ni tampoc –sense conèixer els detalls ni ser-ne encara usuari– dir que serà un desastre. Però, compte, perquè projectes estrella de vegades són més bonics que pràctics. Restem, per tant, a l’espera de més informació.
Arxivat a:
Opinió
També hauries de llegir
Fa 216 setmanes

Brossa




Participació