«La ciutat no es pot permetre tenir col·lectius de funcionaris poc motivats»

per Ramon Aran i Vilà, 24 d'abril de 2012 a les 00:05 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 d'abril de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
ENTREVISTA.  Després de parlar-nos de l'estil que infon al seu mandat, us oferim la segona part de l'entrevista amb Valentí Junyent, centrada en el conflicte amb la Policia Local. Restarà l'última entrega de l'entrevista, en la qual repassarem diversos fronts de polèmica municipal.  
 


Carticatura de Valentí Junyent, de
Pau Gros


Olga Sánchez, regidora de Seguretat Ciutadana, va dir que el conflicte amb la Policia Local ja era passat. Però poc després, el representant sindical de la Policia, Chema Vázquez, la va contradir. Vázquez va afirmar que el conflicte seguia perquè, amb el nou complement que vau introduir, amb la consideració de les hores treballades en dissabte com si fos un festiu, la Policia no havia recuperat ni un terç del que havia perdut amb les successives retallades de l’anterior govern tripartit. Us podeu permetre tenir revoltat aquest col·lectiu tan estratègic? 
 
La ciutat no es pot permetre tenir col·lectius de funcionaris poc satisfets o molt poc motivats.
 
Però aquest col·lectiu en concret té una capacitat de ressò i d’impacte potser superior a la resta.
 
Tots són importants. El que passa és que, com qualsevol cosa, quan adquireix un ressò mediàtic, agafa una categoria més alta. Ara mateix estem contents de com evoluciona el tema de la Policia Local, tot i que sabem que no és un tema fàcil i que, en qualsevol moment, pot sorgir un cert nivell de conflictivitat. Estem en una societat en què tothom, per defensar els seus drets, està altament sensibilitzada i, per tant, tothom aspira a mantenir un determinat poder adquisitiu.


El portaveu, Antoni Llobet, em va assegurar, abans que prenguéssiu possessió del nou govern, que l’Ajuntament, en el conflicte amb els treballadors, no afavoriria la Policia Local per davant de la resta. La Policia Local és el col·lectiu que té més membres treballant els dissabtes. La resta de treballadors de l’Ajuntament no poden pensar que s’ha causat un greuge comparatiu?
 
No, des del moment en què ho han aprovat en la mesa de la negociació pública.
 
Amb el rebuig de CCOO. 
 
Sí, però són minoria. CGT, UGT i Lluita tenen molts més delegats. Tot és interpretable i de tot se’n pot treure suc, però la mesura s’ha fet amb voluntat d’equiparar, com en altres ajuntaments, que ja és així. No ens hem inventat res de nou, funciona així en altres ajuntaments. La jornada laboral és de dilluns a divendres i el que passa dissabtes i diumenges és excepcional. Aquest tractament excepcional s’ha fet a tots els treballadors que treballen aquests dies. 
 
En els pressupostos del 2012, hi ha una previsió d’1,7 milions d’euros per multes que es preveuen ingressar. En el ple de pressupostos, l’exregidor que s’ocupava de les competències de Seguretat Ciutadana en la legislatura anterior, José Luis Irujo, del PSC, es va queixar que ell, quan va preveure ingressar 1,1 milions d’euros per multes el 2011, va rebre les crítiques de l’oposició per fer previsions poc realistes. Ara que sectors de la Policia encara diuen que el conflicte no ha passat, no és una xifra inflada una previsió d’1,7 milions d’euros?
 
El senyor Irujo és un polític intel·ligent que exerceix el seu paper d’oposició atenent al fet que ha estat dotze anys governant i té fàcil recordar allò que els que eren a l’oposició –jo no hi era entre ells–, haguessin dit en el transcurs d’aquell llarg període. Pel que fa al llistó on s’ha posat els pressupostos, és una qüestió orientativa de la vida econòmica en un període que ara, tal com està l’economia, es considera a mitjà termini. Un any és un termini mitjà. Abans un any era un termini curt. Tothom feia les previsions amb una seguretat i amb una certesa que no podem fer. Exagerat? Depèn de quina sigui l’evolució de l’any. El que és segur és que el regidor Sala [d’Hisenda] ho ha fet sobre la base que hi ha una sèrie d’infraccions que es podrien... que es fan, indubtablement, i que podrien ser sancionades per la Policia Local.

Precisament perquè el context econòmic és tan inestable, amb la crisi, potser hauria estat millor pecar de realistes a la baixa amb la previsió de multes. 
 
Nosaltres estem confiats que [els policies] faran la seva feina, que el servei que tenen encomanat l’exerciran amb la màxima responsabilitat i com altres partides del pressupost, si es mouen a l’alça o a la baixa, es corregiran amb partides d’altres àmbits.

Junyent, escoltant amb cautela una pregunta que li formulàvem. Foto: Natàlia Pelegrí

Preveieu alguna mesura salarial més a favor de la Policia Local que pugui compensar una mica més la retallada a la Policia i que això pugui fer pensar que els agents puguin augmentar la supervisió?
 
No, no preveiem cap més mesura aquest 2012 en relació amb la política de personal. 

El 2011 la Policia no va multar cap ciutadà per no recollir l'excrement del seu gos i d'excrements a la via, n'hi ha. Amb la nova ordenança, es sancionarà, entre altres qüestions, que els vianants escupin, tirin papers o xiclets a la via. Si la ciutadania veu que els excrements no es multen, fins a quin punt es pot aplicar la nova ordenança?

La nova ordenança no s'entendria si no fos en el context més ampli d'un pla de civisme, que presentarem properament, perquè els ciutadans se sentin responsables dels béns públics. El pla de civisme requereix una ordenança que indiqui les infraccions. El menys important és quins són els diners que es cobrin per les infraccions. El que s'ha de procurar és crear la consciència ciutadana suficient perquè s'evitin. Malauradament, en una societat materialista com la nostra, si no hi ha una càrrega econòmica per incomplir la nostra obligació com a ciutadans amb el bé públic... Però en cap cas té una voluntat recaptatòria.

El que cal és, doncs, pedagogia? 

Deixi'm fer un incís. Mentre el Messi escupi un determinat nombre de vegades en el transcurs dels partits, serà normal que els nens escupin als patis de l'escola perquè ho fa el millor jugador del món. Hem d'evitar, tots plegats, que aquests comportaments es validin com a normals. A mi m'agradaria que el pla de civisme tingués més notorietat que l'ordenança, que ens vam veure obligats a fer després dels incidents de la Festa Major passada [en què diversos joves van ser fotografiats orinant a la via pública]. De la mateixa manera que a mi m'agrada l'eslògan Manresa ciutat neta perquè és molt clar i representatiu, hem de trobar un element identificador del pla de civisme que allunyi la perspectiva de les ordenances que diuen que tirar un xiclet val tant i que una cagada de gos val tant. Siguem una ciutat acollidora, amable, neta i, alhora, respectada pels ciutadans. Si fem més important l'ordenança que no pas el pla de civisme, ens equivoquem. Li faríem arribar al ciutadà un missatge equivocat: no té cap afany recaptatori. No és important la xifra, és important el fet. 



Participació