FA 25 ANYS

​Feia cent anys de la primera projecció

El número de desembre de la revista publicava el reportatge "El cinema fa cent anys a Manresa", elaborat per Francesc Rubí. I és que el la ciutat havia estat la segona de Catalunya a presentar el cinematògraf, el 27 de desembre de 1896, en un teatre Conservatori ple.

per Jaume Puig, 13 de desembre de 2021 a les 09:51 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de desembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Portada del número 106 de la revista El Pou de la gallina.


A partir d’aquella data, el cinema s’exhibiria en locals com el Gaumont, el Cafè Alhambra o la sala Montserrat, però també en barraques itinerants, fins a arribar al Cinematògraf Principal com a primera sala estable. El reportatge feia també un repàs a l’imperi Cabot, fundat per l’empresari Andreu Cabot, el monopoli dels anys cinquanta de Modest Padró i la irrupció d’alternatives com el Cineclub o la Sala Loiola.

 
Ramon Barlam rebia el Premi Bages de Cultura
 
El dia 22 de novembre, el pedagog Ramon Barlam rebia al saló de sessions el Premi Bages de Cultura, en reconeixement al seu treball en favor de les noves tecnologies. En el mateix acte, Regió7 lliurava el premi de Periodisme a l’equip de redacció del Pou, pel reportatge Un divendres d’abril en la vida de la ciutat. El dia 1, l’Ajuntament havia organitzat una visita comentada a les ruïnes de l’església de Sant Pere Màrtir, en la reforma de la plaça de Sant Domènec. El dia 4, la plaça de Crist Rei esdevenia el punt neuràlgic de la Setmana Solidària, marcada pel conflicte entre el Zaire i Ruanda. I el dia 23, el base del TDK Manresa Chichi Creus celebrava els 40 anys amb una festa sonada, a Cáceres, amb l’actuació dels Comediants.



Participació