LÈXIC A LA MANRESANA

Tallacebes

El biòleg Jordi Badia em diu que una paraula que mereix entrar al diccionari de manresanismes és "tallacebes", «aplicat a "Forficula auriculària", l’espècie més comuna de l’ordre dermàpters d’insectes i que de manera més àmplia es coneix en català també amb els noms de "tisoretes" i de "papaorelles"». El mateix Jordi Badia em puntualitza que cal tenir en compte que l’abast dels noms populars de plantes i animals és sovint confús, «d’aquí la importància dels noms científics».

Gryllotalpa gryllotalpa.
per Jaume Puig, 19 de novembre de 2021 a les 11:32 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de novembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
En altres comarques de Catalunya, tallacebes s’aplica per antonomàsia, segons Badia, al Gryllotalpa gryllotalpa, «insecte gros i excavador de l’ordre ortòpters que té també, segons els llibres, el nom popular català de cadell –que no he escoltat mai al Bages–», diu, «i el nom castellà d’alacrán cebollero». I al País Valencià rep el nom de tallarròs. «Però la consulta amb alguns companys confirma –segons Badia–que, almenys al Bages, tallacebes s’aplica també a Forficula auricularia, insecte més petit de l’ordre dermàpters, que rep també els noms de tisoreta i de papaorelles. En definitiva, és un embolic; és cert que tallacebes designa a Gryllotalpa i també que al Bages pot referir-se a Forficula auriculària».
 

En el web dels Aiguamolls de la Bòbila, de Santpedor, s’informa que el tallacebes «és una espècie força curiosa. Viu enterrat, en galeries. Es detecta mitjançant l'escolta nocturna, ja que els mascles emeten uns cants molt potents des de les galeries per atraure les femelles durant la primavera i la tardor. Veure'l és difícil, surt en poques ocasions, principalment quan s'inunden les galeries on habita».
 
El cert és que el diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans omet la paraula tallacebes i el llibres catalans de natura han optat per anomenar cadell al Gryllotalpa i tisoreta al Forficula. Queda dit.
 

Podeu fer arribar les vostres aportacions al nostre correu electrònic o via Twitter, Facebook o Instagram, amb l’etiqueta #bagesisme.

Gryllotalpa gryllotalpa.




Participació