Casa Torres de Bages Argullol

per Lluís Virós, 21 de setembre de 2012 a les 12:44 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de setembre de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
PATRIMONI. El segle XVIII va ser una època de creixement a la ciutat, que ens va deixar grans construccions particulars, com aquest casal barroc de 1773 que presideix la plaça de Valldaura.
Els propietaris d'aquesta casa eren una mostra del canvi social de l’època. Procedien de la noblesa (la família Torres de Bages) i es van emparentar amb la nova burgesia lligada al comerç de la seda (els Argullol).


És un casal construït sobre una gran parcel•la, amb façana lateral al carrer del Camp d’Urgell. Consta de planta baixa, dos pisos i golfes, té una planta rectangular i la façana principal presenta quatre obertures per planta que no són simètriques (les de l’esquerra estan més juntes), com passa a l’edifici de l’ajuntament. Les obertures de la planta baixa tenen arcs rebaixats i les de les plantes superiors, llinda plana. Els murs estan arrebossats i les cantonades, els brancals i els arcs de la planta baixa es destaquen en pedra. A l'interior es conserven elements decoratius i ornamentals originals, com algunes pintures murals. El portal dóna accés a un vestíbul amb un pati de llum cobert d’on surt l'escala principal.

Avui dia, l’edifici és conegut perquè la major part de la planta baixa és ocupada per un conegut bar musical.


La casa Torres de Bages Argullol està protegida íntegrament pel catàleg de patrimoni de Manresa per la seva importància històrica i artística, i perquè conforma urbanísticament la plaça de Valldaura. Tot i la qualitat del nou urbanisme de la plaça, cal remarcar que el nou arbrat dificulta la visió de la façana que, d’altra banda,caldria restaurar per millorar l’aspecte de la zona.

PER SABER-NE MÉS:

Xavier Sitjes: Els casals barrocs manresans, a Bages, any XI, núm. 125-126 (juliol – agost de 1963), p. 11.

Casa Torres de Bages Argullol. Foto: Francesc RubíParticipació