PATRIMONI CIUTADÀ

​Aqüeducte de la Font dels Llops

Al sud-est de la ciutat, al barri de Sant Pau, es troba aquest curiós aqüeducte en desús de principi del segle XVIII, que formava part del sistema de regadiu de l’horta de Sant Pau, situada en una vall estreta encarada al sud, amb menys glaçades que a la resta del terme.

per Lluís Virós, 4 de novembre de 2021 a les 08:04 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de novembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’aqüeducte salva el torrent dels Llops de nord a sud i subministrava aigua per a unes 15 hectàrees d’horts del seu marge esquerre. Hi passava aigua de la Séquia, d’un repartidor del rec de Santa Clara, i també recollia l’aigua de pluja de la Balconada. Actualment queda entre la ronda de Manresa i la Balconada, i s’hi accedeix per Sant Pau.
 

Aquesta obra d’enginyeria, d’uns 50 metres de llargada, està estructurada en sis arcades de mig punt ben emmarcades amb carreus regulars, dues de les quals es troben cegades perquè es van utilitzar per aguantar terres de reblert quan es va fer el clavegueram de la Balconada als anys vuitanta. Està coronat pel canal, format per pedres ben tallades en forma d’U encaixades entre elles. L'aparell del mur està bastit amb carreus força irregulars. L’aqüeducte es va construir poc després de l'any 1700, quan l'abat cistercenc de Poblet va vendre l'eremitori de Sant Pau als jesuïtes del col·legi de Manresa. Aquests van millorar l’explotació agrícola de la contrada i hi van construir un dipòsit d'aigua i un aqüeducte per assegurar el regatge dels horts. Aquest aqüeducte forma part del catàleg perquè és una construcció de caràcter monumental, de gran valor patrimonial, arquitectònic i històric, que s’ha de mantenir íntegrament, amb respecte per les seves característiques específiques i pels elements o parts que el componen.

PER SABER-NE MÉS:
- GRAU, Sergi (2021), Informe de l’aqüeducte de la font dels Llops de Manresa, document inèdit per a Aigües de Manresa.
- PIÑERO, Jordi (2010), La Sèquia de Manresa. Estudi històric i documentació del patrimoni associat a un canal d’origen medieval, estudi inèdit per a l'Ajuntament de Manresa.



Participació