India Martínez revela la veritat en flamenc

per Aida Solà i Mònica Angla, 17 de setembre de 2012 a les 20:34 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de setembre de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
MÚSICA. La cantant cordovesa va obrir diumenge la programació de tardor del Kursaal amb un concert de flamenc molt íntim.
India Martínez va ser ahir a Manresa per interpretar les cançons del seu últim disc, "Trece verdades", i alguns temes més d'altres discos anteriors. Per rebre-la, el Kursaal es va omplir de públic principiant, és a dir, que mai no havia estat abans al teatre.

 
L'escenificació era austera però elegant, a l'estil de la sala manresana. A l'escenari només hi havia un guitarrista, un pianista i la intèrpret. En la primera meitat del concert la cantant va romandre força estàtica, sense gairebé moure's de la seva cadira, però després va optar per apropar-se molt més al públic. Durant els 90 minuts de concert la gestualitat d'India Martínez amb els braços i les mans és remarcable i aporta molta més força a la seva veu, ja de per si potent.
 
Pel que fa a les seves cançons, són espectaculars. La seva veu harmònica, però forta, és capaç d'embruixar el públic, i les seves lletres tan íntimes, tan nascudes de dins l'anima, arriben a posar la pell de gallina. Va ser especialment emotiva la interpretació de "Nombres", que parla de les dones mortes per violència de gènere i en la qual el públic es va posar dret. També els dos cops que va sonar "Vencer al amor" van ser especials, ja que el públic entregat va corejar la cançó tota l'estona.
 
Per concloure, els manresans van tenir l'oportunitat de confirmar per què India Martínez és una de les millors veus femenines del flamenc actual i com de commovedores poden arribar a ser les seves actuacions.
 
 

India Martínez durant el concert al Kursaal. Foto: Mònica Angla

A continuació, oferim una breu entrevista a la cantant, que ens va concedir hores abans de començar  el concert:
 
El teu inici al món musical ha estat un fet molt ràpid. Quant temps portes en el món de la música?

En el món de la música porto moltíssim més temps del que creu la gent que m'ha conegut ara. Als 17 anys vaig firmar amb la primera discogràfica i l'any 2004 vaig treure el meu primer disc al mercat.
 
Arribar a ser cantant és, actualment, un món molt complicat i competitiu. Quina creus que ha estat la clau per arribar a l'èxit que has aconseguit durant aquests últims anys?

En realitat no hi ha clau. Jo penso que la gent percep la veritat que hi ha a la música. Personalment, jo intento que cada cançó tingui un missatge i despullar-les algunes vegades, és a dir, trobar els instruments adequats per a aquella cançó.
 
Es podria definir com una cantautora?

No, realment no sóc cantautora perquè tinc un equip d'autors que escriure tant per a mi com amb mi. A més a més, tinc també ajuda externa, com ara Vanesa Martín. Tot i això, m'agrada participar en les lletres, cançons i melodies però, de moment, no em veig capaç de fer-ho jo sola.
 
I, finalment, un dels èxits com a cantant ha estat la cançó "Vencer al amor" amb més de 4,5 milions de visites al Youtube. Quina sensació vas tenir en veure que més d'un milió de persones havien vist el teu vídeo? Creus que aquesta mateixa cançó va ser la que et va portar a l'èxit?

Em va sorprendre molt, ja que jo no ho vaig fer amb cap intenció; només volia desfogar-me una mica en tot el que feia i, a més, necessitava cantar de veritat i el que realment volia en aquell moment. També cal dir que quan vam compondre aquestes cançons no tenia cap discogràfica, i és per això que tot va ser una sorpresa. Va començar a haver-hi visites, vendes digitals només de la cançó i, per exemple, també va ser nominada "Disco de Oro". Tot va ser una recompensa a tants anys que portàvem treballant en el projecte, tant per a mi com per al meu equip. Segurament que sí, pot ser que aquesta cançó hagi estat el llaç entre la gent i jo i, de fet, estic molt agraïda a la cançó i li dec moltíssim. Però va ser una cançó que jo pensava que era la que més coses reunia, és a dir, d'una forma molt directa la gent pot arribar a saber el que jo sóc en una estrofa o dues paraules. Personalment considero que aquesta ha estat la cançó perfecta per presentar-me a mi mateixa com a cantant i com a persona.
 
 
India Martínez du
rant el concert al Kursaal. Foto: Mònica Angla
 

 

 
Participació