​Fràgils

per Eva Forn, 11 d'octubre de 2021 a les 10:23 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 d'octubre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El quinzè Tocats de Lletra, o el ‘Tocats’ com en diem aquí, està a punt d’aterrar a Manresa amb tota la força de l’experiència que donen els anys, però encara amb la il·lusió d’aquell qui es banya al mar per primera vegada.
 

I està a punt de tocar terra amb el lema ‘Fràgils’, com el cartell a mig cremar que ha ideat l’artista Marina Berdalet, amb un fum que des de fa mesos inspira l’artista instal·lada al Moianès. Amb aquesta imatge, Berdalet, amb paraules d’ella mateixa, evoca la capacitat que té l’art de connectar amb allò que portem a dins, de com el material plàstic transmet allò més profund de l’ésser, i ens parla tant d’allò social com d’allò més íntim. Ens fa fràgils la no permanència de l’existència i és precisament la creació artística que ens perpetua més enllà de la pròpia vida. I tot això amb l’element foc com a substrat, de la capacitat que té tant de creació com de destrucció i la seva peculiaritat de deixar empremta (altra vegada).
 
I el ‘Fràgils’ com a condició de l’espècie que som, que un dia hi som i el següent, no. Que caiem i ens aixequem, i són les fragilitats, amb la consciència i l’acceptació, les que ens fan més forts. Trencar-se per dins, la llàgrima, Demanar perdó i perdonar-se. Mostrar-se sense filtres, demanar ajuda, protegir-se i cuidar-se també és sinònim d’integritat, d’autoconeixença i d’humanitat.
 

I perquè la fragilitat és l’avantsala de la creació i aquest Tocats en va carregat amb un programa ple de dones i d’homes que celebren el que són a través de la literatura i la poesia. Caps de cartell «coneguts i reconeguts», com deia Jordi Estrada en la presentació del programa, com Atxaga, Forcano i Vallverdú, que amb 98 anys serà a Manresa per presentar el seu últim poemari. Una edició que també reconeixerà la figura i la poesia de Felícia Fuster, en el centenari del seu naixement, amb dos actes i un recital a càrrec de Carme Sana i la música de Sílvia Comes.
 
I també serà una edició que, com sempre, donarà veu a poetes tendres com Anna Casajuana, Irene Gómez i Núria Coll, talents que estan buscant el seu lloc, la complicitat del públic i, en definitiva, aquells versos, que amb les paraules exactes, commoguin, impactin, i emocionin al transeünt en un viatge de no retorn.



Participació