PROPOSTES

Les propostes culturals d'octubre 2021

Aquest mes tenim l'agenda cultural carregada. Les recomanacions de música, art i teatre de l'octubre.

Roba Estesa. | Foto: Gemma Martz.
per Maria Camp, Joan Morros i Marc Vilanova, 8 d'octubre de 2021 a les 10:50 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 d'octubre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
MÚSICA
La música en viu rebrota

Marc Vilanova
 
Per a la tria musical d'aquest mes d'octubre començarem amb l'oferta que ens presenta el teatre Kursaal. En aquest espai podrem gaudir del retorn de la pianista Clara Peya a la capital del Bages, on ens presentarà en seu últim treball discogràfic, Perifèria, amb la seva mescla efectiva de pop i electrònica minimalista (divendres, 22 d'octubre, 20 h). I sense canviar d'espai us recomanem la doble cita que l'Orquestra Maravella té amb la nostra ciutat, un repertori clàssic però efectiu que farà les delícies del públic. Canviant l'espai, dins del cicle Estepa Mediterrània, organitzat per Fira Mediterrània i la Casa de la Música, a la Sala Stroika, gaudirem de la visita de Roba Estesa (divendres, 15 d'octubre, 20:45 h), que ens presenten el seu treball Desglaç, i d'Ana Tijoux, la cantautora franco-xilena, amb un repertori marcat de sensibilitat per temes politicosocials (dissabte, 16 d'octubre, 21 h).

ART

Art, patrimoni i poesia
Maria Camp

Us proposem dues exposicions ben diferents. La primera, vinculada a les Jornades Europees de Patrimoni, que es fan el 8, 9 i 10 d'octubre, es tracta de La Seu de Manresa, 700 anys. De Berenguer de Montagut a Gaudí, una mostra que mitjançant la impressió de maquetes amb tecnologia 3D ens permet resseguir l'evolució constructiva de la Seu des de l'església romànica del segle XII fins a la basílica actual, i es complementa amb el documental creat per Fermí Bataller La Seu de Manresa, set segles de vida. Es pot visitar a la sala d'exposicions la Casa Lluvià, fins al dia 10. La segona exposició que us proposem es pot visitar fins el 31 a la Biblioteca de l'Ateneu les Bases i forma part del festival Tocats de Lletra. Es tracta de Com arbres que caminen, un diàleg entre la poesia d'Imma Soler i Fargas i la pintura de Marina Berdalet i Andrés entorn el sentit individual i col·lectiu que donem las arbres. I és que en totes les cultures els arbres han estat i són un element de gran riquesa simbòlica i font d'inspiració de molts artistes i creadors. Soler i Berdalet ens n'ofereixen la seva visió, que fuig de fer una il·lustració de poemes o d'escriure a partir d'una imatge, sinó que mostra obres pròpies on l'arbre adquireix valor simbòlic. I per acompanyar les pintures i poemes Berdalet i Soler han elaborat quatre vídeos i han recollit en un dossier amb referències bibliogràfiques sobre l’arbre com a element simbòlic.
 

TEATRE
Filumena Marturano al Kursaal
Joan Morros
 
Filumena Marturano és una de les obres més populars de l'autor napolità Eduardo de Filippo. Va ser estrenada l'any 1946 i portada al cinema el 1964 amb el títol de Matrimoni a la italiana, interpretada per Sophia Loren i Marcello Mastroianni. Els dies 23 i 24 d'octubre arriba a la sala gran del teatre Kursaal, a càrrec de La Perla 29, dirigida per l'Oriol Broggi, i que té com a principals protagonistes l'actriu Clara Segura i Enrico Ianniello, un actor napolità que viu a Barcelona i que resulta ser una sorpresa molt agradable d'aquest muntatge. Com a novetat, la funció del diumenge 24 a les dotze del migdia, les persones amb dificultats auditives la podran seguir a partir dels sobretítols que es projectaran en una pantalla, i també per audiodescripció a través d’un sistema d’emissors per a les persones amb discapacitat visual.
 



Participació