RETRATS

Susana Ramírez. Una mestra rebel

«El rock és una filosofia de vida», destaca la manresana Susana Ramírez, una cantant que al llarg de la seva vida ha trepitjat fort tant en el terreny vital com el musical. Aquest estil descarat, atrevit i, a voltes, rebel sempre l'ha definit a l'hora de perseguir els seus objectius.

per Laura Serrat, 27 de setembre de 2021 a les 15:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de setembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Foto: Ainhoa Caño Talens.


Amb vint-i-pocs anys, va pujar a l'escenari del local on treballava com a cambrera per cantar per primera vegada davant del públic My heart will go on, de Celine Dion. Un gest d'atreviment que li va obrir les portes de l'univers musical amb el primer grup de música, Channeling. Una formació a la qual després la seguirien d'altres, ja que Ramírez no ha deixat mai de projectar nous reptes. La seva és la història d'una mestra d'educació infantil amb un talent artístic innat que l'ha dut a actuar en ciutats d'arreu de Catalunya. «La música m'ha definit des de sempre», rebla.


Nacuda a Manresa l'any 1978, va créixer en una família amant de la música. «El meu pare tenia cultura musical, igual que la meva àvia, que un bon dia em va regalar un casset de doble platina», explica. De ben petita ja va començar a adquirir les seves primeres cintes amb les que enregistrava la seva veu amb les cançons de la ràdio de fons. De fet, no és estrany que de seguida se li despertés l'interès per aquest art, ja que es va impregnar dels colors musicals dels anys vuitanta, quan el país vivia un despertar cultural que acabaria marcant tota una generació. Malgrat el seu amor creixent pel sector artístic, que també era visible en els poemes i els relats que escrivia a l'escola, els seus pares la van dissuadir de la idea d'agafar aquest camí. «En aquell temps, calia ser metge o advocat per tenir un cert prestigi», destaca. Finalment, va decidir especialitzar-se en l'educació infantil, però la música va continuar bategant dins del seu cor.

Els intents de treure-li del cap les ganes de cantar no van ser tan forts com la seva passió. Al primer grup, Channeling, en van seguir d'altres com Band'd'festa, una formació on va estar cinc temporades plenes de viatges per carretera, de concerts dia sí i dia també i de somriures amb la resta d'integrants. Un dels projectes que més ha marcat la seva carrera i que ho continua fent a dia d'avui és Su & Si, un duet acústic format juntament amb Josep Simón. «Ell és un referent i alhora un gran amic que m'ajuda a equilibrar-me quan tinc un dia fosc», remarca. Tots dos, juntament amb altres artistes, van formar l'any 2016 Mr. Hyde, un grup de versions de música rock al qual Ramírez dedica molt temps i esforç. «El grup s'ha transformat al llarg dels anys amb músics que han marxat i altres nouvinguts, però sempre ha mantingut l'essència del principi plasmada en el nom. Mr Hyde és un personatge creat pel dramaturg Robert Louis Stevenson que encarna la insolència i la foscor que portem a l'escenari», subratlla.

En efecte, a l'hora d'interpretar temes de Guns N' Roses, Led Zeppelin o Bon Jovi, Ramírez deixa de banda la dolçor que desprèn quan exerceix de mestra i es converteix en una diva del rock amb un vermell encès als llavis, uns pantalons ajustats de cuir i una veu amb un ventall de tonalitats que glaça els ossos. «De dilluns a divendres soc mestra, però quan pujo a l'escenari em transformo en un Mr Hyde fosc, atrevit i irreverent», confessa. Aquest cor rebel que porta a dins explota en escena i, per aquest motiu, cantar sempre és un acte de llibertat. En aquest camí musical, sempre encoratjador, però també difícil i esgotador, el David, el seu marit, també músic, sempre ha estat al seu costat, aplaudint-la i animant-la a fer realitat els seus somnis. «Al David l’hi dec tot».
Arxivat a:
Gent, RETRATS



Participació