Juliol, el mes del sol

per Pere Culell, 22 de juliol de 2021 a les 07:12 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de juliol de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El 8 de juliol de 1978, vaig tornar als Sanfermines amb el company Josep Maria. Eren moments tensos després de la mort del dictador, però pensàvem que gaudiríem de nou d’unes festes que encara no s’havien massificat tant com darrerament. Ens vam col·locar a la sortida de la plaça de toros per veure sortir les penyes amb les galledes de vi, cantant i lluint les característiques pancartes reivindicatives. Però passava el temps i  no sortien. De seguida vam veure que dins de la plaça hi havia passat alguna cosa inesperada. Els grisos hi havien entrat i havien carregat contra uns joves que reivindicaven l’amnistia per als presos. La violència policial va seguir després als carrers, amb llançament de milers  de boles de goma i trets de foc real, que van causar desenes de ferits. Una senyora ens va fer entrar a casa seva perquè la violència no s’aturava. Al cap d’una estona, vam decidir anar cap al cotxe i tornar a casa. Durant el trajecte a peu, vam veure molts cotxes amb els vidres trencats. Més tard, ens assabentaríem de l’assassinat al carrer de Germán Rodríguez, un jove de 27 anys d’Iruña. Aquest any se li ha fet, a la seva ciutat, un homenatge davant l’estela que recorda el seu assassinat a l’Avenida Roncesvalles.

 

Aquest mes de juliol ha estat el de l’esclat de la variant delta del nou coronavirus, que ha provocat la cinquena onada. Semblava que la pandèmia estava força controlada i aquesta variant ha fet canviar l’escenari que es preveia, d’un estiu tranquil. L’onada està afectant sobretot gent jove, perquè els més grans han rebut ja la vacunació, i estan creixent els positius en la franja dels 15 als 30 anys. La mitjana d’edat dels pacients ingressats als hospitals ha canviat en sis mesos dels 80 anys als 40, i la dels pacients als llits de crítics ha baixat als 50 anys. De fet, un de cada quatre ingressos a les UCI té menys de 40 anys, i el Departament de Salut creu que el nombre d’ingressats a les UCI pot arribar a 500 a finals de juliol. Això vol dir que cal seguir vacunant, tot i estar limitats per les dosis que es reben, i al mateix temps ser entenimentats, evitar la interacció social i fer un us intel·ligent de la mascareta.

Arxivat a:
Opinió



Participació