​Pel juny, la falç al puny

per Pere Culell, 17 de juny de 2021 a les 10:02 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de juny de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Al mes de juny de 1978, als 22 anys, acabava els 6 anys de la llicenciatura de Medicina a la Universitat de Barcelona i començava el que ha estat la meva principal dedicació durant 40 anys. És cert que també he dedicat esforços i hores a la política local i nacional i a la cooperació internacional amb Camerun i Senegal. Però el focus principal ha estat intentar ajudar la gent, intentant guarir-los, cuidar-los i consolar-los. Espero haver estat a l’alçada. 
 

Finalment, el 17 de maig es va arribar a pactar el Govern de la Generalitat, fruit de les eleccions del 14-F. Esquerra va fer inicialment un pacte amb la CUP i, després de dues reunions entre Pere Aragonès i Jordi Sánchez a Prats de Lluçanès i Alella, es va desencallar el que portava 3 mesos encallat. El 24 de maig, Pere Aragonès va prendre possessió en un acte al Pati dels Tarongers. Els objectius del nou govern son ambiciosos, sobretot per l’estat sanitari, social i econòmic del país.
 
A dia d’avui, la pandèmia ha afectat, oficialment, més de 176 milions de persones arreu del món, amb una mortalitat de 3.800.000. A casa nostra, quasi 700.000 persones s’han encomanat del virus SARS-CoV-2 i han mort més de 22.000 ciutadans. Son números freds, però darrere les xifres s’hi amaguen drames personals i familiars.
 

Al juny, se segueix confirmant que l’estratègia vacunal està millorant a casa nostra l’estat de la pandèmia del nou coronavirus. Ja portem més de 2.000.000 de catalans amb la pauta completa i més de 3.300.000 persones amb almenys una dosi. I aviat aconseguirem posar les segones dosis a les persones en la franja d’edat del 50 als 69 anys. Això ha provocat una baixada de la mortalitat pel SARS-CoV-2 que no es veia des de finals de juny passat, fa 11 mesos. Els malalts crítics han baixat en un mes de 400 a 180, la qual cosa permet als hospitals respirar i efectuar l’activitat normal. Això sí, l’edat mitjana dels pacients crítics és ara de 58 anys. 
 
Aquestes xifres provoquen debats interessants sobre l’ús de la mascareta, que ara a l’estiu es fa més pesada de dur. Però ha aparegut la mutació delta, que ja és majoritària al Regne Unit i aquí podria ser-ho en poques setmanes, desplaçant la variant alfa. El mateix Regne Unit ja està canviant les polítiques previstes, allunyant la reobertura de l’oci nocturn. Haurem de seguir l’evolució d’aquesta variant o d’altres que puguin arribar, més encomanadisses.
Arxivat a:
Opinió, salut



Participació