BUGADA AL POU

BUGADA AL POU. Juny 2021

per Quintí Torra Cordons, 11 de juny de 2021 a les 18:40 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de juny de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El motocarro de Plácido
 

En plena commemoració dels seixanta anys del rodatge Plácido i també en ple any Berlanga, el director de la cinta que es va filmar a Manresa i que va néixer fa cent anys. Per aquest motiu, El País Semanal va voler fer un reportatge sobre la pel·lícula i va voler localitzar el motocarro que hi apareixia. El redactor del diari es va posar en contacte amb la redacció del Pou, en veure que fa deu anys, amb motiu del cinquantenari, ja hi havíem dedicat la portada i el tema central. Evidentment, li vam facilitar i, en la imatge adjunta, en teniu el resultat. A part del dominical del rotatiu madrileny, per cert, el vehicle s’ha anat passejant per diferents punts de la ciutat, entre les quals el pati del Kursaal, dins els actes de la Setmana Plácido organitzada pel Galliner.  
 
Starring... Joan Cals
 
Continuo en l’àmbit del setè art i l’audiovisual on, darrerament, l’amic i membre de la junta d’aquesta revista, Joan Cals, s’ha prodigat talment com una estrella del cel·luloide.  A més de coprotagonitzar, com vam apuntar en aquest mateix espai, el llargmetratge Belles fulles de tardor, d’Enric Roca, que va ser distingit en el festival Clam, el Joan va ser entrevistat per la periodista Ana Boadas, a finals d’abril, en el programa Obrim fil, que condueix Xavier Sardà a TVE. Hi parlava de sexe a la tercera edat en un to ben distès. El colofó serà l’aparició, a mitjans de juny, al darrer programa de la temporada de Tabús, de TV3, rodat amb l’actor David Verdaguer com a mestre de cerimònies, on es parlarà de la problemàtica de la gent gran.
 
 

Anunci al Conservatori
 
Per acabar el miniespai Fotogramas d’aquest mes, em faig ressò dels recursos que –tot i la crisis post-covid– continuen desplegant moltes empreses privades i anunciants aprofitant Manresa com a plató o escenari cinematogràfic o audiovisual. El dijous 27 de maig, als exteriors del teatre Conservatori (entre el carrer Jaume I, la plaça Fius i Palà i la Muralla de Sant Domènec) s'hi van poder veure sis o set camions i furgonetes durant tot el matí. L'emblemàtic teatre d’estil italià va ser escollit per una empresa fabricant de vehicles per rodar-hi un anunci. En aquesta ocasió, però, a l'escenari no hi havia cap vehicle, sinó una bateria, segons es va poder veure des de la porta de Muralla. Espero veure aviat l’espot del cotxe per fer-ne un judici, però el desplegament de mitjans tècnics, humans i econòmics li va semblar, al meu informant, fora de tota lògica en temps d'austeritat. 
 
 
Un alcalde que cuina
 
En el lliurament dels vint-i-sisens premis Oleguer Bisbal d’aquesta revista, en la intervenció que clausurava l’acte, l’alcalde, Marc Aloy va parlar dels seus cigrons amb pops... amb una ració dels quals va obsequiar Oriol Segon, premi al manresà del Pou, que, coincidències de la vida, viu al mateix replà de l’escala. Aloy no devia pas tenir previst parlar de la seva afecció a les cuinetes –que va confessar que el relaxa molt–, potenciada poderosament en l’etapa de confinament. Com que el guardonat va voler parlar del concepte de comunitat i solidaritat, l’amable gest de l’alcalde, igual que el d’uns altres veïns del bloc, va servir de catapulta per a l’anecdotari.
 
 
Alcalde Huguet
 
Per cert, qui és membre del consistori i, de moment, no pas alcalde, és Pol Huguet. A la televisió, els rètols o chyrons (com s’anomenen popularment dins de l’àmbit) són motiu d’errades de pes (les sobreimpressions en pantalla es veuen molt!) i, fins i tot, han motivat algun acomiadament. Un amable lector, a tall d’anècdota i esperem que sense conseqüències perquè, com a persones que som, tots plegats cometem errors, en un programa recent, els companys de Canal Taronja van ascendir el regidor de Ciutat Verda a batlle. Potser tot arribarà?
 
 
Titular apocalíptic
 
Sense deixar l’àmbit de la premsa –en aquest cas l’escrita– una lectora em passa la fotografia d’una edició del diari Regió7, en què el periodista Jordi Agut signa la crònica d’un partit del Baxi Manresa que, en una temporada atípica per la manca de públic als pavellons, ha signat una extraordinària campanya. Ja se sap que, en l’àmbit dels esports, els titulars tenen una tendència a ser un pèl cridaners i juguen en les paraules. En aquest cas, Agut, autor de novel·les d’intriga, hi va plasmar un encapçalat digne d’una obra d’Stephen King: Els fruits de la hibernació distòpica. Déu-n’hi-do.
 
 
Pecar per excés
 
Val més que en sobri que no pas que en falti. És el que deuen haver pensat els tècnics a l’hora de senyalitzar la nova rotonda que enllaça la Via de Sant Ignasi amb l’avinguda de Bertand i Serra i la remodelada plaça del Remei. Just davant de la capella del Remei, com veieu en una imatge que m’han fet arribar al correu de la redacció, hi ha dos senyals exactament iguals, un a cada banda. Direcció molt prohibida o, el que és el mateix, val més pecar en excés a ulls de l’Altíssim.
 
 
Exposició fantasma
 
El que potser tampoc té perdó de Déu, en els temps que estem vivint, és la creació de mostres institucionals/propagandístiques. Com la que hi ha instal·lada al pati del Casino per celebrar els 40 anys de l’Institut Català del Sòl. Una veïna del carrer Arquitecte Oms em diu que no ha vist pràcticament ningú visitant-la. Ella, curiosa de mena, hi va fer una visita pel seu compte. No hi va trobar cap altre visitant ni ningú que hi fes guàrdia, ni encara menys que hi fes de guia. La instal·lació és com la veieu: una estructura metàl·lica, uns panells amb fotografies i tres petites sales equipades cadascuna amb dos projectors de vídeo. Tot plegat, segons la meva informant, un despilfarro, (un altre?) a càrrec d’una administració pública.
 

El Ramon i el Josep Emili s’han casat
 
I per acabar una de xafardeig. Ramon Fontdevila i Josep Emili Puig s’han casat... a les velleses i amb les respectives parelles, emparentades fraternalment. Ho van fer el dissabte, 7 de maig, a la casa gran de la ciutat, en una cerimònia que va oficiar l’alcalde Marc Aloy. Després d’una quants anys de prova, ara, com va dir aquell, queda tot al sac i ben lligat!
 
Arxivat a:
El Cul del Pou, BUGADA



Participació