Maig

per Pere Culell, 20 de maig de 2021 a les 19:51 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de maig de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Al maig, cada dia un raig. La pandèmia continua ensenyorint-se del mon. Estudis recents mostren que la mortalitat global no seria de 3.000.000 de persones, sinó que arribaria als 7.000.000. Tot i que tenim el 31% de catalans amb almenys una dosi de vacuna, sembla que, amb les noves variants, caldria un 80% per arribar a la immunitat de grup enlloc del 70% que abans es creia òptim. Al Bages tenim només un 15.3% de persones amb la vacunació completa. Tot i haver-hi un 1% de la ciutadania que mostra rebuig explícit a les vacunes, s’arriben a posar fins a 400.000 dosis en una setmana, i podria augmentar en les properes setmanes.

Sembla que, finalment, Junts permetrà la investidura del republicà Pere Aragonès, esgotant gairebé el temps tal i com tenien previst. Hem d’agrair la intervenció en positiu de la CUP i d’Òmnium en veu del seu president, l’admirat Jordi Cuixart, que han facilitat el desbloqueig de les negociacions. No es podia perdre més temps en aquests moments tan durs de crisi sanitària, econòmica i social.


Aquest mes fa deu anys del moviment popular dels indignats del 15-M arran de la crisi del 2008. Milers de persones es van plantar pacíficament per debatre en llocs emblemàtics com Sol, plaça de Catalunya i d’altres, la sortida de la crisi en favor dels més vulnerables; es va posar en dubte l’alternança al poder dels partits del règim del 78, el domini dels bancs i corporacions i la divisió de poders a l’Estat. També hi eren presents un munt d’independentistes que entenien que la ruptura amb el règim i canviar-ho tot passava per la independència, com recorda Mireia Boya, tot i que no sempre eren escoltats. Recordem, així mateix, la violenta intervenció policial a la plaça de Catalunya.

Al maig, es confirma que l’estratègia de vacunació del Departament de Salut està millorant l’evolució de la pandèmia del nou coronavirus. De fet, el Dr. Argimon proclama que en dos mesos tothom amb més de 30 anys podria tenir almenys una dosi de vacuna, si s’allarguessin les segones dosis a les vuit setmanes, cosa que el Ministeri de Sanitat no vol autoritzar. L’increment mes a mes de la vacunació de la població està provocant un descens de morts. Ja s’està vacunant persones de fins a 50 anys i el mes vinent es podria obrir a tota la població susceptible de ser vacunada. Tot i així, segueixen ingressades a la UCI prop de 300 persones. Les recents sortides nocturnes, sobretot en cap de setmana, descontrolades i en nom de la ‘llibertat’ podrien provocar un augment de casos si no s’aturen. Ens cal responsabilitat, solidaritat i autocontrol. El virus segueix entre nosaltres i sembla que per força temps. Les variants més agressives podrien agafar rellevància i trastocar les bones previsions. Recordem-ho.

I recordem l’intel·lectual, activista i mestre de mestres Lluís Calderer, manresà Premi Bages de Cultura, traspassat el novembre passat i homenatjat aquest mes de maig.
Arxivat a:
Opinió



Participació