INDRETS

La Dou del Bastareny

Situat al Berguedà, al terme municipal de Gisclareny, forma part del Parc Natural del Cadí–Moixeró. En conseqüència, la Dou del Bastareny es troba plenament ubicada dintre del Sistema Pirinenc, concretament dintre del Mantell del Pedraforca, que alhora es també un dels mantells més joves.

per Josep M. Mata-Perelló i Josep Girabal Guitart (Geoparc de la Catalunya Central), 18 de març de 2021 a les 07:25 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de març de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Tot i que la Dou es situa molt propera a una altra estructura pirinenca, el Mantell del Cadí, el més extens de Catalunya, ja que quasi arriba fins a les Illes Medes. De fet, aquest indret es troba localitzat al bell mig d’una gran complexitat tectònica, molt a prop del contacte entre els dos mantells, que es produeix mitjançant un encavalcament del segon sobre el primer.

En aquests indrets, a l’anomenat Pirineu Meridional hi ha un conjunt de mantells d’encavalcament, que es distribueixen de Nord a Sud. Entre aquests mantells hi ha els dos situats en aquest indret de l’Alt Berguedà, i que constitueixen els principals relleus, com el Pedraforca o la Serra del Cadí. Per altra banda, a més de la complexitat tectònica que afavoreix la circulació de les aigües a través de les fractures de les roques, cal considerar que aquestes són de naturalesa carbonatada, concretament calcàries. Aquesta circumstància afavoreix la circulació de tipus càrstic, a través de les esquerdes i dels plans d’estratificació de roques. Aquestes roques d’on sorgeixen les aigües de la Dou tenen una antiguitat d’uns 145 a 66 milions d’anys i pertanyen al Cretàcic. El que és difícil saber es l’edat del confinament de les aigües; el temps que ha passat des que es van filtrar fins que han sortit. L’indret, té una bellesa espectacular, i poc més aval del naixement del riu hi ha un salt espectacular, conegut amb el nom de Salt del Bastareny. Tot i que no sempre es pot gaudir totalment d’aquesta bellesa, ja que el règim de sortida de les aigües es bastant estacional.


Nom del paratge: La Dou del Bastareny.
Situació: Terme municipal de Gisclareny, molt prop del poble que dona nom al terme, plenament dintre de l’Alt Berguedà  i alhora dintre del Sistema Pirinenc.
Situació geològica: Aquest indret es troba totalment situat dintre del Sistema Pirinenc, dintre del que sovint s’ha denominat Prepirineu, però que ara geològicament es coneix com a Pirineu Meridional.  
Importància geològica: No és molt conegut, però aquí s’origina l’afluent més important del cus alt del Llobregat, que recull les aigües de bona part del terme de Gisclareny i també del de Grèixer. Es tracta d’una important surgència d’aigua, que ha estat condicionada per diversos factors geològics, per una part per la gran complexitat estructural i per d’altra per la naturalesa de la roca. En efecte, es tracta de roques carbonatades calcàries, a través de les quals l’aigua pot circular be, tot i ser impermeables, a través de les esquerdes i dels plans d’estratificació, engrandint els conductes per dissolució de la roca. És a dir, les aigües circulen a través dels processos càrstics.

Materials geològics: Els materials són eminentment carbonatats. Concretament, són roques calcàries del Cretàcic (del Mesozoic), que tenen una edat de 145–66 milions d’anys. Tot i això, les de la Dou del Bastareny tenen prop de 100 milions d’anys.
Curiositats: Aigües avall de la surgència, hi ha un indret també molt interessant; el Salt del Bastareny.
Arxivat a:
Paisatge, INDRETS



Participació