Els detalls i les opinions de la càrrega policial a la Plaça Major

per Ferran Sardans, 1 de setembre de 2012 a les 15:46 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de setembre de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
CRÒNICA SOCIAL. Testimonis, agredits, detinguts, mossos, veïns, l'Ajuntament i l'oposició valoren la càrrega policial de dimarts i expliquen la seva experiència. A més, les claus jurídiques per entendre la legislació vigent sobre la qüestió de placa d'identificació, l'ús legítim de la violència i les responsabilitats.  Els fets, vistos pels seus protagonistes

Om Sala, testimoni agredit

"Com cada any, ens estàvem a la plaça Major sense samarreta, amb una cervesa a la mà, xerrant i fent broma amb tothom. Tot i això, no hi havia cap problema i intentàvem respectar els veïns. De cop van aparèixer els antidisturbis, jo no els havia vist. Al cap de 30 segons van fer cordó i van començar a carregar. Jo vaig anar cap allà perquè hi havia molts amics i amigues. De cop ens vam trobar al carreró del costat del Toni's. Si t'acostaves a dir-los alguna cosa carregaven a tort i a dret. Jo li vaig demanar la placa al Mosso que més repartia i al cap d'un segon em va clavar un porrasso a la cuixa. No portava placa. Més tard vam increpar els Mossos verbalment durant 10 minuts. Van fer una senyal i ens van acorralar a la baixada dels Jueus. Un Mosso que anava amb una porra extensible de ferro em va propinar dues porrades mentre m'escapava cridant-me "habla ahora hijo de puta". El van haver de retirar els altres Mossos perquè estava fora de si. Vam marxar. Dues hores després estava fent l’informe mèdic a l'hospital. Una contusió a la cuixa esquerra i dues a l'espatlla dreta. Mai a la meva vida m'he posat en una baralla."

Bernat Puig, testimoni agredit

"Jo mai a la vida he estat d'enfrontar-me als Mossos. Mai havia tingut una experiència d'aquestes. Sempre marxava abans que els merders anessin a pitjor (mai a la plaça Major!), i molts dels meus companys i companyes que estàvem allà, estàvem en la mateixa situació. L’entrada dels dos furgons antidisturbis va ser sobtada a la plaça. Vam començar la retirada de la plaça gràcies la intimidació de tots els antidisturbis disfressats amb porres, ja tretes. Just 30 segons després vaig poder veure com uns 5 antidisturbis es tiraven a sobre d'un noi mentre l'apallissaven. Mentrestant, els altres antidisturbis ens treien a cops de porra indiscriminats de la plaça Major (perquè s'havia de netejar!). La gent va respondre amb crits de defensa, demanant el per què de tot això, però no responien altre cosa que cops. Vaig acabar al carrer estret del costat del Toni's, descalç amb un cop al braç esquerra, dos a la cama esquerra i un fort cop de porra al cap. Vaig anar a dormir amb una indignació i impotència profunda que ens l'anirem empassant durant els anys, fins que tot això no canviï (si canvia). Perquè resulta impossible lluitar i construir una societat millor on la gent es respecti i es valori, perquè el qui mana és qui agredeix."

Aitor Sánchez, agredit i detingut

"Era l’última nit de la Festa Major, una data molt significativa per a mi, donat que sóc jove, les gaudeixo amb els meus amics i m’estimo Manresa. De cop va arribar a la plaça un dispositiu policial sense precedents amb el pretext de desallotjar, però sembla que no tenien temps a perdre ni per a avisar ni per a dialogar amb la gent que, encara que fugis al veure com carregaven a tort i dret, acabaven rebent cops. La meva única preocupació va ser poder deixar constància de la desmesurada violència que van emprar un gran número d’agents, molts dels quals casualment treballaven sense tenir visible el seu número de placa. Un policia local, que no volia que quedés constància filmada de l’actuació, em va perseguir fins a detenir-me, i finalment he passat més de 30 hores tancat a les dependències dels Mossos d’Esquadra per voler gravar com agredien de forma injustificada a manresans. A més m’acusen d'atemptat a l’autoritat contra un policia que va caure mentre em perseguia."

Aitor Sánchez va ser detingut per voler deixar constància dels fets. Foto: Pere Fontanals  

Clàudia Sorinas, testimoni

"Evidentment l’agressió de dimarts va ser totalment desproporcionada i fora de lloc. Un cop més, la violència exercida pels de dalt i un resultat de més d’una desena de ferides, dos persones tancades a la comissaria més de 24 hores sense cap motiu i una impunitat policial i política que es repeteix constantment. La resposta, amb mig miler de persones concentrades a la plaça, va ser forta i contundent tenint en compte que la convocatòria va fer-se amb poques hores. Però cal assenyalar responsables polítics, culpables de la violència policial donada amb més força aquests últims temps en un context de retallades socials i de repressió als moviments socials."

La resposta i la valoració de l’Ajuntament

Valentí Junyent, alcalde

"Tothom coincideix en què hem pogut veure una de les Festes Majors més participades i més reeixides que es recorden, amb actes a la mida de tothom, una raó per la qual hem de felicitar tots els que han contribuït a aquest èxit des dels organitzadors i els treballadors municipals fins a les entitats que hi participen, passant pels col·laboradors que han fet possible aquest èxit. I no podem deixar que alguns fets aïllats i lamentables ens facin perdre de vista aquesta realitat."

Olga Sánchez, regidora de Seguretat Ciutadana

"Podem dir amb satisfacció que al llarg de tota la Festa Major ha imperat el civisme entre l’amplíssima majoria dels ciutadans que han participat en els diferents actes programats. Alguns fets aïllats, però, han posat de manifest l’encert de disposar d’una ordenança de civisme i un Pla de Civisme que permetin corregir alguns comportaments incívics i d’altra banda col·laborin a harmonitzar el descans i la festa, així com a crear hàbits per a un consum responsable." 

La regidora Olga Sánchez es va mostrar prudent al valorar els fets i satisfeta amb el Pla de Civisme.  

Joan Calmet, regidor de Cultura

"Un cop més s’ha demostrat que la Festa Major de Manresa té una personalitat pròpia i un esquema bàsic que funciona, que agrada i que, per tant, cal mantenir. A partir d’aquí hem introduït algunes novetats en la línia de fer-la encara més atractiva –dins de les nostres limitacions pressupostàries- que valorem positivament. Encara que potser en alguns casos caldrà fer alguns ajustaments, perquè som inconformistes i pensem que tot és susceptible de millorar, tenim voluntat de donar continuïtat a aquestes novetats." 

L’opinió dels Mossos i els veïns

Manuel Sánchez, sots-cap de l’ADP dels Mossos d’Esquadra a Manresa

"No és cert que es vagi fer una càrrega policial. Per parlar d’una càrrega policial calen uns condicionants que no es donaven de cap manera a la plaça Major. El que es va fer és una actuació de suport a la Policia Local, com ja s’ha fet els darrers 3 o 4 anys, perquè els serveis de neteja poguessin fer la seva feina. A partir d’una agressió a un policia es va canviar l’estratègia d’actuació, però no va ser una càrrega policial." 

La majoria dels Mossos d'Esquadra presents a la càrrega no portaven cap tipus d'identificació. Foto: F.Sardans 

Anna Martínez, presidenta de l’Associació de Veïns del Barri Antic

"La violència és sempre condemnable. Estic en contra de qualsevol acció violenta. És cert que demanem més respecte pels veïns a altes hores de la matinada, i més quan l’endemà s’ha de treballar, però s’ha de trobar una fórmula perquè la gent pugui divertir-se i passar-s’ho bé, intentant respectar el xivarri, i perquè els veïns puguem descansar. Però la fórmula no pot ser mai la violència. Durant l’any, els caps de setmana també tenim problemes amb el soroll a la nit, i fem una crida a la gent perquè respecti el nostre dret a dormir, sense privar-los de sortir de festa. Per aguantar un dia el xivarri no passa res, però quan és cada cap de setmana és molt incòmode. Tot i això, reitero que aconseguir el silenci a cops de porra no em sembla bé."

Crítiques reaccions polítiques

Pere Culell (ERC)

"La Festa Major ha estat molt participada i tranquil·la, malgrat que els lamentables fets viscuts la matinada de dimarts puguin desdibuixar-ne la valoració. ERC Manresa demanarà oficialment l'informe dels fets de la Policia Local. Demanarem al govern de la ciutat que requereixi al conseller d'Interior de la Generalitat per a una explicació satisfactòria sobre l'actuació absolutament desmesurada dels Mossos d'Esquadra la matinada de dimarts a la plaça Major de Manresa. De les novetats del programa, destaco l'èxit que ha tingut el Tap'Antic, una iniciativa que ha d’estimular noves accions de col·laboració entre diferents agents, ja que de ben segur que ajudaran a dinamitzar el Barri Antic. També és molt interessant que la imatgeria de la ciutat tingui una participació destacada en actes no estrictament protocol·laris, perquè la fa més propera i atractiva per al ciutadà. Finalment vull subratllar el fet que actes tant populars com el castell de focs i el correfoc hagin estat sensibles al clam cada cop més fort de reivindicació de les nostres llibertats nacionals."

Pere Culell, crític amb la violència policial i satisfet per la Festa Major.  

Felip Gonzàlez (PSC)

"És una llàstima que la Festa Major 2012 sigui recordada per aquest incident final; més si tenim en compte que en els darrers anys sempre s’havia pogut buidar la plaça de gent sense fer ús de les forces antidisturbis dels Mossos d’Esquadra. La reacció popular i de la resta de partits han obligat l’alcalde i a CiU a reaccionar. Esperem que de la investigació en marxa en surtin conclusions adients per evitar nous incidents d’aquesta mena. I que es puguin prendre les mesures oportunes per tal que les festes siguin en pau."

Adam Majó (CUP)

"Esperem que a CiU les tristes conseqüències de l’actuació dels Mossos, que de ben segur han afectat gent que els és ben propera, els serveixi per replantejar-se tant el seu concepte d’ordre públic com la forma i els mitjans amb els quals l’administració ha de relacionar-se amb les persones que viuen a la ciutat, sigui a l’hora que sigui i tinguin l’edat que tinguin. Vull recordar que Manresa és una ciutat tranquil·la i que la gent de l’FMA, de l’Alternativa, també hem hagut de buidar la plaça Puigmercadal moltes vegades perquè hi poguessin accedir els equips de la neteja i sempre ens n’hem sortit, amb una mica de paciència, però sense picar a ningú."

Les claus jurídiques de la càrrega

Per Aniol Vila, estudiant de Dret a la UAB

VIOLÈNCIA

Als cossos i forces de seguretat de l’Estat els hi és concedida la facultat de l’ ús legítim de la violència com a garants de la seguretat ciutadana i l’ordre públic atès el monopoli de la violència que posseeix l’estat. Tot i així, la mateixa Llei 10/1994, d’11 de juliol, de la Policia de la Generalitat, estableix que en l’exercici de les seves funcions s’han de regir pels principis de congruència , d 'oportunitat i de proporcionalitat en la utilització dels mitjans a llur abast. En la mateixa línia, la llei en qüestió estableix que s’ha d'impedir qualsevol pràctica abusiva, arbitrària o discriminatòria que comporti violència física o moral”.

IDENTIFICACIÓ

Els Mossos d’Esquadra sempre han d’anar identificats amb el pertanyent número d’identitat professional sempre, i sols se’ls hi és exclosa aquesta obligació en la vestimenta dels uniformes de gala. Mentre la Llei 10/1994 estableix que cal acreditar la identitat, el Decret 217/2008 va una mica més enllà i estableix que “les peces visibles dels uniformes de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra, que portin posades a la part superior del cos els funcionaris i les funcionàries, han de tenir incorporada, a la part davantera superior dreta, una veta adherent de color blau marí de 2 cm d’ample i 5 cm de llarg, en la qual ha de constar el número d’identitat professional ”. El mateix decret estableix el dret del ciutadà a identificar els agents.

La correcte identificació per part dels policies és essencial pel què fa a la garantia dels ciutadans en actuacions irregulars dels agents per tal d’impedir-ne la seva impunitat. Paradoxalment, doncs, un Mosso d’Esquadra no identificat pot esdevenir un perill públic.

A part d’identificar-se, els Mossos d’Esquadra també tenen l’obligació de proporcionar als ciutadans informació completa i tan àmplia com sigui possible sobre les causes i la finalitat de totes les intervencions.

 

LA CULPA ÉS NOMÉS DE QUI ORDENA L’ACCIÓ?

El fet que agents de policia cometin actes delictius o actes contraris a la Constitució o a les lleis no es poden emparar en l’obediència deguda. D’acord amb la Llei 10/1994, els principis de jerarquia i subordinació no eximeixen una actuació il·lícita.Participació