Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de març de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
ART
Tactes
Maria Camp
Dins el programa Gènere i territori, que organitza el Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat (CACIS) El forn de la Calç, ens arriba l’exposició
Tactes, amb les artistes Lídia Camprubí i Nika López. Gènere i territori és un programa de reflexió entorn del paisatge a través de la mirada de gènere i es duu a terme habitualment a partir de residències de les artistes que hi participen a CACIS i que ara ens presenten al Casino fins al 21 de març. Els treballs de Camprubí i López ens parlen de la relació amb l’entorn i la natura a través del tacte, en un moment –el de la pandèmia actual– de pèrdua important del contacte físic. També reflexionen, cadascuna amb el seu treball, sobre l’impacte humà en aspectes ambientals, que justament amb la pandèmia s’ha vist també reduït. Lídia Camprubí, des del Moianès, recol·lecta i preserva l’entorn rural que l’envolta tot buscant i identificant espècies vegetals. Nika López, per la seva banda, treballa a partir de l’experimentació amb el cos per conviure, escoltar i entendre el paisatge. Dues maneres diferents d’apropar-se a l’entorn i el paisatge, però amb objectius comuns d’investigar entorn dels indicadors de la crisi ecològica, l’economia i els estils de vida en el paisatge i el medi natural.
MÚSICA
Augment d'expectatives
Marc Vilanova
Per començar la tria musical del mes de març volem destacar el festival HFMN CREW FEST, programat per la tardor del 2020 i que malauradament es va haver d'ajornar per motiu de la pandèmia. Tot i el canvi de data, el cartell conserva tot el seu atractiu original incloent THE BABOON SHOW, CRIM, LA INQUISICIÓN i DEADYARD, unes bandes amb molta energia punkrocker i uns directes que estaven triomfant a nivell europeu.
Serà el dissabte 6 de març, a la Sala Stroika, 21 h. Concert ajornat, la nova data serà el proper 31 d’octubre. Canviant d'espai, podem anar cap al teatre Kursaal, que rebrà la visita de Ramon Mirabet, que torna a Manresa per presentar el seu treball,
Begin again, amb un accent rock, però enriquit amb multitud de diferents sonoritats (divendres, 26 de març 20 h).
CINEMA
El professor de persa
Laura Vidal
Són moltes les pel·lícules que ens aporten visions diferents de la Segona Guerra Mundial i l’Holocaust, però, vistes les derives que agafa el món contemporani, malauradament no seran mai poques.
El professor de persa explica una història petita i concreta, la d’un jueu que escapa de la mort a mans d’un escamot nazi fent-se passar per persa, ja que, al camp on serà internat, un comandant busca professor per aprendre’n la llengua. El surrealisme de la història és que el jove protagonista no té ni idea de farsi i a marxes forçades ha d’inventar un nou llenguatge, creïble per al seu alumne, per poder-se garantir una escletxa d’esperança dins de l’horror. Amb una sinopsi curiosa i interessant, el film ens endinsa en les angúnies del jove, però també crea un miratge d’aura de redempció envers el comandant que el protegeix. La fràgil complicitat que sorgeix entre els dos protagonistes és el fil conductor que arrossega la trama i el
tot s’hi val per la supervivència genera la tensió que es manté latent durant la història. En els temps que vivim, és important dedicar una estona a la cultura que fa pensar, la que fa reflexionar, per evitar tornar a ensopegar amb la mateixa pedra; ens toca ara més que mai celebrar i defensar la diferència.