Mig miler de manresans condemnen la brutalitat policial

per Ferran Sardans, 28 d'agost de 2012 a les 21:47 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 d'agost de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
CRÒNICA SOCIAL. 500 persones van assistir dimarts a la tarda a la concentració contra l'agressió policial i les detencions efectuades la passada matinada a la plaça Major de Manresa, per tal de mostrar el rebuig a la violència policial i la repressió.Després de la càrrega policial que va acabar amb deu ferits, a través de les xarxes socials es van convocar dues concentracions de protesta. La primera va tenir lloc a les 5 de la tarda davant de la Comissaria dels Mossos d'Esquadra, responsables de les agressions. La segona, dues hores després, es va convocar a la plaça de l'Ajuntament, on van tenir lloc els fets. Om Sala Caballol va explicar la seva experiència entre aplaudiments i crits de suport.

De la plaça Major, els manifestants van desfilar cap a la plaça Europa, seguint per la carretera de Vic, la plaça Sant Domènech i va acabar davant la seu de Convergència, al carrer d’Alfons XII.

A la seu del partit que ocupa el govern municipal els manifestants van demanar la dimissió de la regidora de Seguretat Ciutadana Olga Sànchez, i van enganxar dues pancartes: “culpables” i “llibertat detingudes”.

Davant la seu del partit que ocupa el govern municipal es va demanar la dimissió d'Olga Sànchez. Foto: F.Sardans 

 

Un dels detinguts, que porta des de les 6 de la matinada d’anit a comissaria i que no en sortirà fins demà a les 11 del matí, va ser retingut pels Mossos per gravar els fets amb el seu telèfon mòbil.

Entremig, a les 6 de la tarda, a l’Associació Cultural Batzac, els ferits van explicar els successos a la premsa.

Al llarg de la concentració, els assistents van apuntar que “si la presència de la policia provoca por enlloc de seguretat, alguna cosa falla” , o que “fins ara mai hi havia hagut problemes per netejar la plaça: s’enviaven els escombriaires i escombraven per parts, avançant paulatinament mentre els darrers assistents marxaven” . D’altres, comentaven que “de la mateixa manera que estàvem a la plana de l’Om, haguéssim pogut estar a la plaça Major i haver rebut indiscriminadament”.

També hi havia veus crítiques contra la nova ordenança municipal : “El dia 24 va entrar en vigor i el dia 29 ja hi ha càrregues brutals; que no ens passi res!” , apuntaven els concentrats. Recurrents van ser també les crítiques als agents per no portar cap mena d’identificació.

La nova ordenança municipal, en vigor des del dia 24 d'agost, un dels motius de protesta. Foto: F.Sardans 

Per la seva banda, els Mossos d'Esquadra afirmen que sis dels agents presents a la càrrega van resultar ferits de caràcter lleu.

Al seu torn, l'equip de govern de l'Ajuntament de Manresa ha emès un comunicat sobre els fets de la plaça Major:

- Lamentem profundament els fets que han tingut lloc amb posterioritat al ball del Correfoc, però l'actuació provocada per una minoria no pot deslluir una Festa Major que ha estat de les més participades i reeixides que es recorden.

- La Policia Local ha requerit el suport dels Mossos, com ha fet en moltes altres ocasions, perquè ajudessin a deixar lliure la plaça Major i permetre l'entrada dels equips de neteja.

- L'Ajuntament de Manresa s'ha mantingut permanentment en contacte al llarg del dia amb els Mossos d'Esquadra i ha rebut les explicacions oportunes, que posteriorment s'han fet públiques.

- Valorem la feina dels cossos policials, demanarem els informes corresponents i considerem que, en cas que sigui procedent, serà la justícia qui decidirà sobre els fets.
Participació