​Avui sopem al barri antic

per Josep Fornells, 2 de desembre de 2020 a les 11:28 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de desembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Arran de la noticia de la recent inauguració del Porta Ferro, el nou restaurant ubicat al carrer Sant Miquel, 2, de Manresa, m’he adonat que sense fer soroll el centre històric s’ha convertit en un referent gastronòmic de la Catalunya Central. I sí, potser algú pensa que soc un exagerat, però n’estic segur que si algun dia volteu pel barri i teniu gana entendreu perfectament per què faig aquesta afirmació.
 

He sentit a dir diverses vegades, normalment per part del clàssic manresà rondinaire, que Manresa no té una oferta gastronòmica potent. Però crec que molts d’aquests crítics el que realment volen dir és que a Manresa no hi havia una zona on confluïssin diversos establiments de restauració de qualitat, que és molt diferent, ja que a la ciutat disposem d’una oferta gastronòmica envejable.
 
Si una cosa ens diferencia d’altres ciutats de la Catalunya Central és el fet de ser una ciutat de barris. Manresa no és un tot si no que és un conjunt de 22 barris, tots amb les seves particularitats, amb la seva vida i amb la seva oferta gastronòmica. Podem trobar autentiques joies gastronòmiques escampades per molts d’aquests barris, i personalment crec que això beneficia els manresans i les manresanes, ja que tothom pot trobar ofertes de qualitat al costat de casa seva.
 

Però, tot i que reconec que és important aquesta no dependència total del centre, també dic que estic molt content amb la dinàmica que està agafant els últims anys el centre històric pel que fa a la restauració. Les terrasses dels bars i restaurants han posat la llum que necessitava aquest barri. És cert que calen encara molts esforços per arribar a tenir el desitjat barri històric que molta gent imaginem, però l’augment de l’oferta gastronòmica ha revitalitzat una zona que anys enrere semblava sentenciada.
 
Avui, a la plaça Major i al seu entorn, podem trobar-hi més de quinze establiments on poder menjar bé. Assequibles a totes les butxaques i oferint diverses propostes, passant pel menjar japonès, pel peruà o per la cuina tradicional de casa nostra entre d’altres. Totes, absolutament totes, d’una qualitat altíssima, tant pel que fa el servei com pels seus menjars.
 
Hem d’estar molt agraïts a tots aquells emprenedors i emprenedores que un dia van decidir instal·lar els seus restaurants en aquest indret. Segurament si ens haguessin dit deu o dotze anys enrere que aquesta zona esdevindria un referent gastronòmic de primer ordre, la majoria no ens ho haguéssim cregut, però a base de l’esforç de moltes persones, avui podem dir amb orgull que el centre històric de Manresa s’ha convertit en el referent gastronòmic de la Catalunya Central.



Participació