El caçador caçat

per Pep Corral, 22 d'abril de 2012 a les 23:39 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 d'abril de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
LLIBRES. Una altra de les nostres recomanacions literàries és la novel·la històrica HHhH del francès Laurent Binet. Pep Corral busca quines són les claus d'aquest èxit internacional sobre l'assassinat del dirigent nazi Reinhardt  Heydrich.

El 27 de maig de 1942, dos resistents de l’antiga Txecoslovàquia cometien un dels magnicidis més sonats de la II Guerra Mundial. El governador del Tercer Reich a la regió de Bohèmia i Moràvia (actual República Txeca), Reinhard Heydrich, conegut popularment com El botxí de Praga, era atacat a plena llum del dia hores sols unes hores abans d’abandonar la regió. Una setmana després de l’atemptat, el 4 de juny, Heydrich moria, fet que va provocar brutals represàlies per al poble txec, com ara la completa aniquilació de la localitat de Lidice i els seus prop de 350 habitants.Portada del llibre 'HHhH' de Laurent Binet

Enguany, quan es compleixen 70 anys d’aquests fets, diverses propostes editorials recuperen la infame i sovint desconeguda massacre de Heydrich a partir de diferents apropaments. D’entre totes aquestes propostes, però, destaca la novel·la HHhH del francès Laurent Binet. Rere aquest enigmàtic títol, que recull la dita popular de la Praga de l’època Himmlers Hirn heißt Heydrich (el cervell de Himmler s’anomena Heydrich), s’amaga l’obra de debut d’aquest jove escriptor francès que amb menys de 30 anys s’ha convertit en tot un fenomen a nivell europeu.

El principal punt fort de la novel·la és que, tot i tractar un tema tan abundant en la producció cultural dels darrers 50 anys com és la Segona Guerra Mundial, Binet aconsegueix impregnar el seu text d’una originalitat i una frescor poc habituals en llibres d’aquest tipus. Mesclant diferents temps narratius i convertint l’autor i el procés creatiu en parts de l’obra, l’escriptor francès fa que el lector participi de les seves pors, els seus dubtes i les seves obsessions i crea un vincle entre ambdues parts que repercuteix favorablement en la credibilitat del text.

En resum, HHhH és una novel·la històrica recomanada no tan sols als amants de la història, ja que el seu to directe i planer la fa accessible fins als menys versats en la matèria. 
Participació