Línies grogues

per Antoni Daura, 7 de juliol de 2020 a les 10:20 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de juliol de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 
En el llenguatge visual i simbòlic el color vermell indica la prohibició i el groc la provisionalitat. El mes passat el nostre Ajuntament de Manresa va tenir l’ocurrent iniciativa de marcar amb unes línies grogues uns espais habilitats per als vianants, a fi de disposar de més espai al costat de la vorera, si bé dins de la calçada, tradicionalment terreny propi dels vehicles. L’acció va tenir un cert ressò mediàtic, fins i tot més enllà de la nostra ciutat estricta. Per una banda per la sorpresa i, per l’altra, perquè algú va tenir la idea de pintar algunes de les línies amb un traç sinuós, no pas recte.
 
Més enllà de l’encert, o no, d’escollir aquest color –recordem que, a nivell viari, vol assenyalar un àmbit provisional i potencialment perillós, per on cal moure’s amb precaució– la veritat és que el projecte presenta, al meu entendre, alguns clarobscurs.
 
Vull dir, abans de res, que no tinc costum de criticar sistemàticament tot el que no m’agrada. D’entrada penso que la iniciativa té tot el sentit en alguns carrers on hi ha molt flux de vianants. De fet, la idea ve del fet que, atès que la Covid-19 encara sobrevola els nostres caps, cal mantenir una certa distància física entre la gent, especialment la que ens és més anònima. Serveixi, o no, per ajudar  a erradicar aquesta maleïda pandèmia, en qualsevol cas no està del tot malament. Llevat, això sí, de les antiestètiques torretes de plàstic fosc que les acompanyen, que fan mal d’ulls. I que potser el color groc no és el més adient per passar més desapercebut i ser menys agressiu visualment parlant.

 
Dit això, el problema ve quan la febre de pintar el terra s’estén de manera força discrecional i majoritària. Si bé al primer tram del carrer d’Àngel Guimerà la proposta té tot el sentit perquè més d’hora que tard tot aquell espai urbà hauria de ser una illa de vianants permanent, hi ha d’altres llocs on sembla que l’única voluntat és la de treure cotxes aparcats i/o dificultar la mobilitat dels vehicles en general. No m’he entretingut pas a repassar exhaustivament tots els llocs pintats de groc. Però, per exemple, al carrer Saclosa no hi ha pas tant de moviment de personal que ho justifiqui i només serveix per impedir l’aparcament, com també al carrer Soler i March. A més s’ha aprofitat per eliminar l’amplada d’algunes cantonades, com la del carrer Fonollar amb la carretera de Cardona, amb algunes pilones plantades, que no es pot pas dir que tinguin res a veure amb la mesura "profilàctica". En fi....
 
Arxivat a:
Opinió, salut, urbanisme, OPINIÓParticipació