INDRETS

La vall de Madrona

La vall de Madrona, al municipi de Pinell del Solsonès, a ponent de Solsona, és poc coneguda. És una vall oberta cap a ponent, cap al Segre i cap a l’Alt Urgell, drenada pe la riera de Madrona i la de la Maçana, que ajunten les aigües més avall de Sant Pere de Madrona, per portar-les cap al Segre.

per Josep M. Mata-Perelló i Josep Girabal Guitart (Geoparc de la Catalunya Central), 14 de juny de 2020 a les 13:22 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de juny de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

L’antic terme de la vall de Madrona limitava amb el de Pinell del Solsonès i per ponent amb el de Bassella, a la comarca de l’Alt Urgell. Per l’extrem sud-occidental, amb el terme de Vilanova de l’Aguda, a la comarca de la Noguera. El barranc que drena aquest terme, el barranc de Valldòries. neix als voltants de Santes Creus dels Bordells, on hi ha una esvelta església romànica, que forma part del terme antic de Madrona.
 
Geològicament tots aquests indrets es troben situats al bell mig de la Depressió Geològica de l’Ebre (o Conca Geològica de l’Ebre), una de les tres unitats en les quals es distribueix la geologia del nostre país i que alhora és la unitat geològica més extensa de la Catalunya Central. Com és habitual a tota la depressió, els materials que afloren en superfície són cenozoics, de la també anomenada Era Terciària. En concret, els materials que apareixen a la vall de Madrona pertanyen a l’Oligocè, un dels períodes en què es subdivideix el Cenozoic. Aquests terrenys tenen una antiguitat mitjana d’uns 40 milions d’anys i són posteriors a la fase àlgida de la formació dels Pirineus. Fonamentalment, els materials que hi afloren són argilosos (en realitat margosos, ja que tenen un elevat contingut en carbonat càlcic). També són sorrencs. I tenen una tonalitat ocre, de vegades bruna. Aquest color ens indica que tenen un origen continental i pertanyen a la Formació Solsona, equivalent i coetània de la Formació Artés, amb la diferencia que aquesta darrera és rogenca. La coloració la donen dos minerals de ferro diferents, la Goethita (Limonita) al Solsonès i l’Hematites al Bages. Un darrer fet de la vall de Madrona és la presència de paleocanals, antics barrancs reblerts de sediments, que després s’han endurit i que més tard, en erosionar-se els dels voltants han quedat aixecats i s’ha produït una inversió del relleu. Sobre un d’aquests paleocanals es situa l’església de Sant Pere de Madrona. 
 
Nom del paratge: Vall de Madrona.

Situació: Terme municipal de Pinell del Solsonès, dintre de l’antic terme de Madrona.
Situació geològica: Es localitza plenament a la Depressió Geològica de l’Ebre. Tot i això és un indret relativament proper a una altra unitat geològica catalana, als Pirineus, els quals es troben més a ponent, al terme d’Oliana i de Peramola. Com a conseqüència de trobar-se a l’esmentada depressió, aquesta zona no gaudeix de grans accidents tectònics i el seu relleu s’ha format a partir dels barrancs i riuets.
Importància geològica: És un indret d’una gran importància geològica dintre de l’aspecte geomorfològic. Una típica vall de les situades dintre de la Depressió, sense gaires llocs elevats.
Materials geològics: Són cenozoics; de l’Era Terciària. Pertanyen a l’Oligocè.

Edat de formació: Els materials tenen uns 40 milions d’anys; però les formes d’erosió són des d’aleshores fins a l‘actualitat.
Curiositats: L’església romànica de Sant Pere de Madrona es troba situada sobre un d’aquests paleocanals.

 
Arxivat a:
Paisatge, vall, INDRETS



Participació