El nou coronavirus (3)

per Pere Culell, 8 de juny de 2020 a les 12:43 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de juny de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 
Ha començat a baixar la propagació del nou coronavirus, el SARS-CoV-2 causant de la covid-19, i, per tant, la mortalitat derivada. Les darreres dades parlen de 118 pacients ingressats als llits de crítics, quan només fa dos mesos n’hi havia 1.500, dues vegades i mitja la nostra capacitat normal. En gran part, això es deriva del seguiment per la majoria de la ciutadania de les normes bàsiques contra aquest virus: distància de seguretat o solidària –no la distància social de les militaritzades rodes de premsa a Madrid–com deia en Xavier Graset, neteja de mans i mascareta. Tornem a fer vida cada cop més normal, afegint-hi aquestes normes que ja hem anat interioritzant. 
 
Els carrers s’han tornat a omplir, les botigues que han suportat aquest confinament també, així com els tallers, les fàbriques i el camp. Tothom –excepció feta de les persones que han quedat molt afectades emocionalment i econòmicament– respira il·lusionat. Les primeres trobades amb la família, amb les amistats i companys seran recordades especialment. Però també escoltem molts sanitaris amb por pel possible relaxament de la gent, sanitaris que ho han donat tot en aquests tres mesos i que estan esgotats tant anímicament com físicament. No els podem fallar. No ens podem relaxar. No podem caure en un rebrot que torni a posar el sistema sanitari en escac. Necessitem també recomanacions clares de les autoritats sanitàries, no publicacions al BOE que són un garbuix i obliguen a interpretar què carai volen dir. 

 
El departament de Salut està treballant per si cap a l’octubre es produeix un nou brot de la covid-19. Ara tenim més coneixement d’aquest virus, de la capacitat d’encomanar-se, de com frenar-lo, de com tractar-lo. Però, encara que estiguem més preparats, encara que tinguem un pla de contingència, un nou rebrot és possible i podria ser desolador. Cal que siguem responsables i solidaris. Cal que ens cuidem els uns als altres. Sobretot: mascareta, mans, distància!
 



Participació