Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de maig de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El nou coronavirus, el SARS-CoV-2, causant de la Covid-19, ha entrat al món amb una capacitat d’encomanar-se molt important. I uns dels llocs on ha fet més mal és a les residències de la tercera edat. Ara tothom diu que s’ha d’invertir en salut, però fa tan sols 4 mesos no era tan clar. Les residències han anat canviant de perfil d’usuari en els darrers anys i, tanmateix, hi hem estat destinant els mateixos recursos. Ara tothom veu clar que han d’estar més medicalitzades. En efecte, la nostra gent gran que ara hi ingressa està més malalta i és més dependent que mai. O sigui que és una població més vulnerable al nou coronavirus. Un recent estudi mostra que la meitat dels interns té problemes cardíacs, malalties cròniques, demències o depressions. De fet, hi ingressen en el seu últim o penúltim any de vida. Aquest estudi, fet a petició de la conselleria de Salut, mostra que la mortalitat als geriàtrics està en el 20,5% a l’any 2017, quan fa només 9 anys era de l'11,7%.
Més dades: durant el primer mes de l’estat d’alarma van morir més de 1.800 persones als nostres geriàtrics, més del doble que l’any passat. Va ser per això que el sector va demanar la intervenció de Salut, que va redoblar la presència de personal sanitari i va facilitar equips de protecció individual i tests. De fet, la ciutadania gran té moltes possibilitats de formar part del 5% de pacients crítics provocats pel SARS-CoV-2, amb una mortalitat associada del 25%.
Personalment, crec que aquesta pandèmia no és la pandèmia. D’altres en vindran. I hem d’aprofitar aquesta situació tan dura per aprendre. Per saber valorar el que és realment important. Les relacions socials, l’amor, l’amistat, la salut, l’educació, la cultura. Saber valorar les feines aparentment poc importants. Aprofitem aquesta lliçó de vida. Vivim! Si pots, queda’t a casa!!
#quedatacasa