BUGADA AL POU. Abril 2020

per El Pou, 15 d'abril de 2020 a les 20:58 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 d'abril de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
PER QUINTÍ TORRA CORDONS
Embolic medieval
 
És força difícil fer aquesta mensual "baleiada" –per dir-ho en bon manresà– sense que hi quedi reflectit l’impacte de la crisi sanitària i la necessitat de confinament. Tot i així, encara he recollit algunes perles per passar-hi revista. La primera correspon a una cartell de l’últim dia la Fira de l’Aixada. És un cartell manual en què, amb força èxit, s’emula una tipografia gòtica –llàstima que es va enganxar amb una anacrònica cinta americana– on s’anuncia uns "sofcombats", suposo que amb espases i abillament medieval, a la plaça “del cent mil·lenari”... Ja em consta que el nucli poblat de Manresa és més que mil·lenari, però, d’aquí a datar-se a fa més de 100.000 anys potser n’hi ha un bon tros. 


 
Brutícia al Pou... de Llum 
 
Prop de l’hospital de Sant Joan de Déu, a la Balconada, hi ha el Pou de Llum, una obra artística instal·lada per l’artista Fernando Prats l’any 2008. El cos principal consta d’una profunda perforació de 15 metres de fondària, que esdevé un símbol de la connexió entre els diferents punts geogràfics de la Terra a través de l’experiència mística. Això és el que explica el web de Manresa turisme. A la pràctica, però, el que envolta l’obra és un munt de brutícia. La mostra, una foto que m’ha fet un lector.

 
 
Ciutat deserta
 
I entrem de ple amb els efectes del confinament. Comencen amb la imatge que ens fa arribar un lector, veí de Sant Domènec, de la plaça al migdia, la darrera setmana de març. Una estampa inèdita que, ni en un diumenge de mal temps, costa de veure. 

 
Anuncis de tancament
 
Vist que no hi ha actes públics en què captar alguna anècdota ni ningú bada pel carrer per immortalitzar alguna escena digna d’aquest espai, he decidit, a través d’imatges, oferir-vos un especial, variat, de "rètols de tancament" pel coronavirus. Cada establiment ho ha explicat a la seva manera. Dos cartells amb el mateix redactat estan enganxats a les persianes de locals molt pròxims. Potser un va plagiar l'altre: «Tancat per raons òbvies». Un és de la botiga, Xemeneies Pou, a la carretera de Vic, passat el Clarel i abans d'arribar a cal Sagi, i l'artesanal és del bar Casa Agnès, del carrer Bisbe Comes. El tercer, on es pot llegir que l’establiment resta tancat "com a acte de responsabilitat social", és de ca l'Escalé de les bates, oficialment Unilabor. Un altre cas és el del bar-restaurant La Braseria, carrer Jacint Verdaguer cantonada amb carretera del Pont de Vilomara. Malgrat la situació, són gent optimista i ho rematen tot amb signes d'admiració. Confirmo que els redactats van per zones, perquè el mateix col·laborador que va fer la foto a Unilabor va veure que a Cuines Navarcles, que és una mica més avall, també apel·laven a la «responsabilitat social». D’altres zones també me n’han arribat exemples. Com el del convent de Santa Clara, que, com totes les esglésies, ha suspès qualsevol cerimònia amb feligresos. Al supermercat Bon Preu s’han modificat els horaris d’atenció i, com en la majoria de comerços d’abastiment alimentari, es convida a mantenir la distància reglamentària. Finalment, també podeu llegir el cartell d’Empeños a lo gordo (sic). En el seu cas, deixen una altra adreça i un telèfon de contacte per si, davant de les circumstàncies que estem vivint, algú va curt d’armilla i necessita liquidar alguna compravenda.
 
              Participació