Remodelació de la plaça dels Infants (1975)

per J. S., 18 de març de 2020 a les 11:12 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de març de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
CRÒNICA SOCIAL. Entre els diversos canvis urbanístics de finals del franquisme i principis de la transició, la fotografia ens mostra la destrucció de les dues cases del davant de la plaça dels Infants des del costat de la Muralla del Carme fins al carrer dels Infants, amb l’església d’estil eclèctic a la dreta.
Foto: Antoni Quintana Torres (ACBG).

Segons un veí de la zona, la fotografia és de la tardor de 1975 i mostra justament el moment en què la grua enderroca una de les cases, enmig de l’expectació ciutadana, amb vestits i pentinats propis de l’època, amb predomini de persones grans i de mitjana edat. La gent està encantada mirant com s’ensorra. L’impacte del braç de la grua, amb un ganxo doble, s’acabava de produir com demostra la gran quantitat de pols del moment. Segurament, el soroll produït és el que va captar l’atenció del fotògraf. A la façana de la planta baixa de l’edifici de la dreta hi ha una finestra quadrada habitual als tallers de l’època. I l’empedrat del terra és en forma de llambordes fins que va ser asfaltat durant la dècada dels noranta.
 
L’arbre, un xiprer, forma part del jardí de la placeta que hi havia abans, amb una petita tanca metàl•lica i una vora de les voreres pintada amb vermell i blanc. Recuperat el xiprer, actualment la placeta està ocupada pel Monument a la Llum (21 de febrer de 1345 al del 1982), una mica més amunt i a la dreta. L’escultura de Jaume Soldevila fa referència a la construcció de la Séquia amb un mapa que va des la resclosa de Balsareny fins a Manresa i amb l’escut d’Aigües de Manresa, en record del centenari de la Junta d’Aigües Potables celebrat l’any anterior. També recorda la nova empresa: Aigües de Manresa SA, empresa municipal privada (1982). L’església dels Infants, de mitjan segle XIX, formava part del’Asil dels Infants Orfes, que el 1901 havia dissenyat Ignasi Oms en estil neoromànic. El 1992 es convertirà en l’Escola d’Arts. És una obra no catalogada, a diferència del col•legi.
 
En el solar que va quedar, el 1977 es va acabar el nou edifici ocupat als baixos per Catalunya Caixa i actualment pel BBVA. Les cases del darrere de l’enderrocament corresponen a l’any 1964 la més alta que dona al carrer dels Infants i de 1920 la que dona a la Muralla del Carme. Aquesta renovació de la plaça és anterior a la que va venir anys després, amb la remodelació de les Mandongueres i el parc de Bombers.




Participació