El càncer en la infantesa i en l’adolescència

per Pere Culell, 3 de març de 2020 a les 10:44 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de març de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 
El febrer vam parlar del Dia Mundial contra el Càncer i del Codi Europeu per tal de prevenir el càncer, una malaltia que, sobretot pel continu augment i envelliment de la població, no para de créixer.
 
Però, què passa amb els càncers durant la infantesa i l’adolescència? Sovint són els grans oblidats donada la seva baixa incidència i es consideren malalties rares.Tanmateix, a Catalunya es diagnostiquen entre 170 i 200 casos nous de càncers entre 0 i 14 anysi és la primera causa de mortalitat entre els nens i nenes de 5 a 14 anys. El càncer afecta un de cada 5.000 adolescents de 15 a 19 anys. És la segona causa de mortalitat després dels accidents. Així com la curació ha anat millorant en els infants i els adults, està estacionada en els adolescents.

 
Aquests càncers en infants i adolescents causen un gran impacte en tota la família, requereixen informació adient, tractament i suport en una unitat d’hematologia i oncologia pediàtrica d’un hospital de tercer nivell. Diverses associacions treballen per tal de fer menys feixuc tot el procés pel qual passen tant els afectats com les famílies. També, i gràcies a donacions, s’ofereix suport a les famílies amb més dificultats i recursos a investigadors per tal de millorar-ne els tractaments. Un exemple emblemàtic és el ‘Posa’t la gorra’ de l’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya. Afanoc va néixer el 1987 a partir de l’experiència viscuda per mares i  pares amb fills ingressats amb càncer. 
 
Des d’aquí animo a col·laborar amb aquestes associacions solidàries basades amb el compromís social i que treballen per sensibilitzar la societat sobre aquesta malaltia tan poc coneguda, i oferir suport a afectats i familiars.
 
 
Arxivat a:
Opinió, salut, OPINIÓ



Participació