L’alcalde Soldevila controla les obres de la Muralla (1969)

per J.S., 14 de gener de 2020 a les 10:21 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de gener de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
CRÒNICA SOCIAL. L’alcalde Ramon Soldevila Tomasa va entrar l’any 1964 a l’Ajuntament manresà amb la ferma voluntat de millorar l’asfaltat dels carrers cèntrics més representatius. 
Foto: Antoni Quintana Torres (ACB).

En aquest sentit, la seva obra més important, que encara resisteix el pas del temps, va ser la pavimentació mitjançant formigó, des del Pont Nou, passant per la carretera de Cardona, la Muralla del Carme cap a la carretera de Vic, fins a arribar al Pont de Ferro. En la fotografia de juny de 1969, just al final de la Muralla del Carme i el començament del passeig de Pere III, veiem l’alcalde Soldevila en el primer pla a la dreta, amb el periòdic "Manresa" sota el braç, conversant amb l’encarregat de les obres, que li està donant indicacions. Darrere seu, és impressionant la gentada que mira l’evolució de les obres des del Passeig, i que fins i tot es barregen entre els treballadors de l’esquerra, al carrer de Jaume I, que observen també els treballs. A la fotografia s’aprecien perfectament els rails del tren de construcció, amb bigues de fusta, tècnica d’obra amb espirals, terra a sota, amb ciment a sobre, en espera de posar-hi el formigó i una capa de ciment més fi. Amb aquest sistema, propietat del Ministeri d’Obres Públiques espanyol, les obres avançaven uns 180 metres diaris.
 
A més del paviment aixecat, observem els pals anivelladors, el semàfor pintat amb colors blanc i vermell, la farmàcia Sabanés i fanals de ferro colat, amb acabament circular de vidre. A l’esquerra de la fotografia podem veure una petita part del teatre Conservatori, el marc d’entrada al quiosc del Cirera, el restaurant Miami, la travessia amb el carrer de Jaume I, la casa Arderiu, amb els Viatges Aster a sota, on també es veu un cartell gegant on enmig d’una illa hi ha unes palmeres dibuixades, amb un volcà i un mar: dalt a la galeria, amb la publicitat al primer pis, on s’observen alguns cartells penjats. En la mateixa cantonada i al començament de la carretera de Cardona podem observar l’actual casa Rubiralta amb les mateixes obertures de baix, i els balcons i les finestres menorquines. Les noves cases Bankinter i Forn continuen carretera de Cardona avall. 



Participació