Castanyada popular 2022

per El Pou, 18 de novembre de 2019 a les 10:53 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de novembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
MANRESA, ESPÒILER 2022. PER EMISSARI 2022


Espero que les manresanes i els manresans exemplars hagueu passat una bona castanyada. Els altres suposo que heu gaudit del "nostrat" Halloween i us heu amputat alguna extremitat per diferenciar-vos de la massa amb disfresses "terrorífiques" del tot a 100.
 
La castanyada originalment era una festa ritual funerària on es feia un àpat per honorar els difunts. Fins fa no gaires anys, la tradició és limitava a una reunió entre amics i familiars en la qual es menjaven castanyes, panellets i moniatos, i es bevia moscatell per fer-ho baixar millor. Però, com ja sabeu, el 2019 aquesta festa popular va tornar a virar quan el Tribunal Suprem espanyol va condemnar a gairebé 100 anys de presó els líders independentistes. La sentència del "procés" va ocasionar manifestacions on els Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil van repartir castanyes als manifestants que cremaven contenidors per mantenir-les calentes. Per alguns antropòlegs, el comportament desinhibit dels manifestants era una forma d’honorar un difunt –tal i com es feia originàriament–, en aquest cas, la por a la repressió i a la violència policial. 
 
Per celebrar aquest despertar popular, l’any 2022 es va celebrar una castanyada especial a Manresa, on es van recrear les confrontacions entre manifestants i policia de l’octubre del 2019. Els participants es repartien els rols. Els que escollien actuar en el bàndol de la policia podien utilitzar cascos, armilles, escuts, llançadores... I els manifestants s’havien d’espavilar amb el que portaven de casa. Les porres i munició de la policia no estaven permeses, i es substituïen per castanyes. Els contenidors no van tardar a cremar, els manifestants els encenien perquè eren respectuosos amb la policia. Aquests tiraven les castanyes fredes amb les llançadores i els manifestants les recollien, les escalfaven en els contenidors i les guardaven en paperines inflamables. Tal i com va declarar un dels manifestants «no hi ha res més desagradable que menjar-te una castanya freda, és per aquest motiu que les escalfem i les llancem de tornada amb un somriure». Els policies també duien paperines. Ningú sap ben bé què hi havia en el seu interior, però devia fer molt bona olor perquè cada dos per tres hi apropaven el nas per ensumar-ho. El jovent també tirava panellets i moniatos calents contra els cascos dels policies, els quals en impactar tapaven la visió dels agents. 
 
La castanyada popular va ser un èxit. Zero ferits, 30 contenidors cremats i milers de castanyes repartides. Una bona batalla campal que va tenir com a cirereta del pastís un brindis final amb moscatell entre tots els participants. 



Participació