Kòdul. La feina ben feta

per Sara Serrano Valenzuela, 23 de juliol de 2012 a les 13:19 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de juliol de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
MÚSICA. Entrevistem un dels grups bagencs amb més activitat aquest estiu. Kòdul ja ha passat pel cartell de l’Acampada Jove i s'ha deixat veure a Manresa a l'Escojoves 2012.
Per què Kòdul?
Kòdul vam començar a tocar al 2005, i tots érem de Balsareny, Sallent i Manresa, i ens agradava el fet que els tres municipis se situessin vora el riu Llobregat i una manera de mostrar-ho era comparant-nos amb les pedres que baixen pel riu, els còdols. Vam canviar la grafia per assemblar-nos més als gups que escoltavem aleshores, com Kortatu, Skalariak, grups, sobretot amb moltes 'K'. Ens agradava comparar-nos amb una pedra, escantonada per les experiència, i vam buscar-hi molt aquest joc en la gravació de la nostra maqueta, "Punta de llança" on empràvem els còdols per tal de fer armes rudimentàries.

Del procés de gestació a Empremta. Com veieu la vostra trajectòria?


Com ja hem dit, vam començar al 2005, aleshores teníem entre 14 i 17 anys, i vam començar a reunir-nos i a tocar versions per tal de passar l'estona i de tant en tant tocar en algun acte de l'institut on estudiàvem junts la majoria de nosaltres. A partir d'aquí han passat moltes coses, i cada any ha estat millor que l'anterior. Nosaltres hem anat creixent, com a persones, com a músics i per tant com a grup i el que en principi ens agafàvem com una afició per destinar-hi el temps lliure a la llarga ho hem anat agafant més seriosament i hem intentat oferir un producte més professional. El punt d'inflexió ha estat el nostre primer disc, "Empremta", amb el qual hem començat a donar-nos a conèixer a bona part de Catalunya.
L’estrena de la nova cançó "Que no ens parin!", acompanyada de videoclip, ha estat el tret de sortida de la temporada 2012, que ens està fent actuar a festivals i festes majors de tot Catalunya. "Que no ens parin!", vol ser la resposta a l’onada de repressió que ens ve a sobre i, a la vegada, un cant esperançador per no decaure.
 




Com s’arriba als ritmes de ska-rock combinats amb una base electrónica?
Des de que toquem plegats que toquem ska-rock, amb tocs de reggae, i fem aquesta música perquè és la que escoltem habitualment i ens agrada tocar. El fet d'incloure a la formació el DJ Puxi va sorgir de la maqueta, on ens va col·laborar amb una mescla d'una cançó tradicional de les músiques del carnaval de Sallent i més tard, durant la preparació d'Empremta, vam afegir-lo a la família de Kòdul.

Aquesta combinació d'instruments ens dóna molt de joc per explorar diverses sonoritats, sobretot rítmicament, i a més comporta una característica particular que trenca amb la resta de grups que se situen dins del mateix estil que nosaltres.

Si mireu enrere, què ha canviat i què no canviarieu mai?
Doncs una mica ja ho hem anat comentant, ha canviat molt la dedicació dels membres dins el grup, als inicis ens dedicàvem a tocar al local d'assaig i anar a actuar quan sortia algun concert. Ara tenim molta més feina, el fet de ser un grup autogestionat comporta que tots els membres del grup dediquem el nostre temps a treballar pel projecte, tant sigui gestionant la paradeta de merxandatge, com actualitzant les xarxes socials, buscant concerts, treballant per nous projectes, per promoció...
 



A www.kodul.cat es pot descarregar Empremta. És necessària i productiva l’opció de la descàrrega gratuïta així com la presencia a les xarxes socials?
Nosaltres creiem en la cultura lliure, per això registrem les nostres cançons sota llicències Creative Commons. Creiem que s'ha de reconèixer la feina de l'artista que ha composat una cançó però no pots intentar treure'n benefici cada com que algú l'escolta o en vol fer ús. Tenim clar que nosaltres, en la situació actual, no podem viure de vendre discs, i de fet molt pocs artistes poden fer-ho. La nostra prioritat és que la gent ens descobreixi, ens escolti, i vingui a veure'ns als concerts, i la manera de fer-ho fàcil és regalant la música per internet, sense cap mena de dificultat, directament des del nostre web. D'altra banda també vam editar el disc en format físic, de manera que qui el vulgui comprar pot passar per la parada dels concerts o pels punts de venda especificats al web.

Pel que fa a les xarxes socials, vivim en una societat on, si no estàs a internet no existeixes. A més les xarxes socials donen unes vies de promocio inimaginables fa deu o quinze anys. Pots penjar-hi un vídeo i en qüestió d'una setmana ja l'han vist milers de persones, o pots convidar-hi tots els teus amics i coneguts a un concert en poques hores.

Hores d’ara, ja podem parlar d’un projecte de nou disc per al 2013?
Doncs la veritat és que la intenció és treure un nou disc a la primavera del 2013, però encara no tenim res definit i ara per ara no podem avançar gaires detalls. 
 



Una cançó?
"Empremta", la cançó que ens ha donat a conèixer, la que tothom canta als concerts, amb la que hem fet el nostre primer videoclip, i la que dóna nom al nostre primer disc.

Un concert?
Últimament hem tingut uns quants concerts per recordar, però dels que hem fet fins ara, el més especial podria ser el concert que vam fer el febrer de l'any passat a la Stroika per presentar el disc "Empremta" un concert on hi vam tenir moltes col·laboracions, presentàvem el disc per primer cop, a Manresa, en una sala que feia mesos que s'havia estrenat, amb la sala plena d'amics i coneguts, molt emotiu i molt maco.

I un desig?
Que no ens parin!




Participació