Els miradors del Port del Comte

Els miradors són llocs elevats des dels quals es pot fer una bona observació de diferents indrets alhora. A molts dels Geoparcs i dels Parcs Geològics hi ha llocs que tenen de la categoria de miradors. En aquesta ocasió, ens centrarem en els situats al Port de Compte. I ho farem amb el més meridional, situat al costat del repetidor, a la carretera de Coll de Jou al Port de Comte.

per Josep M. Mata-Perelló Josep Girabal Guitart (Geoparc de la Catalunya Central), 5 d'octubre de 2019 a les 09:43 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 d'octubre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


Aquest indret pertany al municipi de la Pedra i la Coma i es situa per sobre de la població de Sant Llorenç de Morunys, del seu terme i de part dels termes de Guixers i del  de la Pedra i la Coma, al Solsonès i més concretament a la Vall de Lord. Des d’aquí es pot gaudir d’una immillorable observació de diferents indrets del Solsonès i de més enllà. En primer terme, es pot veure molt be l’esplanada de Sant Llorenç de Morunys. Al sud, la discordança angular del conjunt de Busa – Bastets, de la qual ja vam escriure un capítol fa un temps. També es pot veure la continuació cap a ponent del Sinclinal de Busa, amb els relleus del turó del Santuari del Lord. Igualment es pot fer una bona observació de la Serra del Verd. Més lluny cap al llevant, es poden veure els relleus de la Serra d’Encija i dels Rasos de Peguera.  
 
Tots aquests indrets es situen dintre del Sistema Pirinenc, en diferents mantells, tot i que sovint s’ha considerat que són al Prepirineu, fet que encara defensen alguns autors. Per a nosaltres, són part del Pirineu. Fins i tot, des d’aquí es poden visionar indrets de fora dels Pirineus. En dies clars es poden veure be els relleus de Montserrat, situats a una altra de les grans unitats geològiques de Catalunya: a la Depressió Geològica de l’Ebre. També cal fer esment que l’indret geològic es situa a la serra del Port de Compte, entre afloraments de l’Eocè, d’un 50 milions d’anys d’antiguitat. Forma part d’un dels mantells d’encavalcament més importants dels Pirineus, concretament del Mantell del Cadí, que sovint també es diu del Cadí–Port de Comte, que arriba fins a l’Empordà. Just a l’indret on hi ha el mirador, a tocar  de la torre de telefonia, hi ha un aflorament de calcàries de l’Eocè, amb abundants microfòssils, amb alveolines.
 
Nom del paratge: Mirador del Port de Comte.

Situació geogràfica: A la carretera de Coll de Jou al Port del Comte.
Importància geològica: Els miradors són indrets excepcionals per fer observacions geològiques d’extensions més o menys grans. Des d’aquest indret es pot entendre molt bé la discordança progressiva del conjunt de Busa–Bastets.
Materials geològics: Arreu es fan palesos dos tipus de materials: per una banda els materials carbonatats de l’Eocè (d’una edat aproximada d’uns 50 milions d’anys); es tracta de calcàries molt riques en microfòssils, concretament de sers unicel·lulars que han fossilitzat be, en un ambient carbonatat, les alveolines. Per d’altra banda, hi ha uns altres materials més recents: són els fragments dels materials carbonatats que han redolat muntanya avall, formant esbaldregalls i depòsits de vessant.
Edat de formació: A l’indret on som les roques són de l’Eocè i tenen una antiguitat d’uns 50 milions d’anys.

Una idea: Creiem que seria molt bo col·locar un panell informatiu en aquest lloc. Evidentment, serà una de les fites del Parc Geològic i miner del Solsonès, que més tard o més d’hora es farà.
Arxivat a:
Paisatge, mirador, INDRETS



Participació