Les propostes culturals de setembre

per El Pou, 10 de setembre de 2019 a les 11:24 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de setembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
PROPOSTES d'art, teatre i cinema per començar el curs amb nota.
TEATRE
"Mexicatas" al Conservatori
Joan Morros
 
El diumenge 22 de setembre comença al Conservatori la programació de teatre  amb l'obra "Mexicatas", protagonitzada per vuit actrius mexicanes residents a Catalunya. Van venir fa molts anys amb l’esperança d’una vida millor i s’hi van quedar. L’espectacle, creat majoritàriament per les mateixes actrius i el director Sergi Belbel, està format per dotze escenes independents, una recopilació de records, idees, sentiments i experiències que sorgeixen a partir de preguntes com ara: què és per a vosaltres Catalunya?, com ens veieu als catalans?…  Històries explicades amb gran sentit de l’humor i ironia. Molta autocrítica, alguns tòpics i molta realitat. Es riuen d’elles mateixes i de nosaltres, amb respecte, sense ofendre. Retrets i característiques en les quals de ben segur molts de nosaltres, els catalans, ens sentim del tot identificats. 

 
ART
Alfred Figueras i Anna Cayuela
Maria Camp

Fins al 27 d’octubre es pot visitar al Centre Cultural el Casino una exposició per reivindicar el pintor Alfred Figueras (Sant Fruitós de Bages 1898, Barcelona 1980), una de les personalitat artístiques més sòlides, singulars i il·lustres de casa nostra. La selecció ens permet veure l’evolució del seu treball, des dels inicis influenciats per Isidre Nonell i la pintura catalana moderna fins a la maduració d’un llenguatge propi amb un treball de color, depuració formal i construcció amb arrels en Cézanne. Hi trobem, a més, la sèrie "Imatges d’Alger", un àlbum de 20 aiguaforts obra clau en la seva vida artística i per la qual fou condecorat  amb les Palmes Acadèmiques del govern francès. Una altra proposta és la de l’artista manresana Anna Cayuela a l’espai del Cercle Artístic de Manresa, fins al 13 de setembre i en la qual ens mostra el seu treball més recent acompanyat de les seves primeres creacions. Alhora Cayuela ha convidat el públic a participar-hi durant quatre dies previs a la inauguració oferint els seus elements de treball que ha traslladat de l’estudi a la sala d’exposicions. L’eix de la proposta de Cayuela el trobem en la natura i en el canvi de context dels seus elements per transformar-los en elements culturals jugant essencialment amb dos colors: el verd i el blanc.

 
CINEMA
La pel·lícula europea de l’any
Jordi Casas
 
Comença la nova temporada de Cineclub Manresa aquest mes de setembre amb "Cold War", la pel·lícula europea més premiada del darrer any i un títol molt sol·licitat pel públic de l’entitat. És una història d’amor impossible entre un pianista i una cantant polonesos que es veuran separats per la Guerra Freda i que s’aniran retrobant al llarg de quinze anys entre el país bàltic i París. El director Pawel Pawlikowski torna a fer ús d’una preciosa fotografia en blanc i negre, tal com ja va fer en el seu film anterior, "Ida" (2015), també vista a Cineclub. "Cold War" va arrasar en els premis del cine europeu i es va emportar els guardons a millor pel·lícula, direcció, guió, muntatge i actriu (Joanna Kulig), així com el premi a la millor direcció al Festival de Canes. La trajectòria de premis es va culminar amb les nominacions als Oscars a millor direcció, fotografia i pel·lícula de parla no anglesa. La pel·lícula es projectarà a l’auditori Plana de l’Om el diumenge 22 de setembre, a les 18:30 h.



Participació