Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de juliol de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
NATURA. Des del 2009 diversos manresans i manresanes han treballat des del projecte l’Anella Verda de Manresa per potenciar els rodals de la capital del Bages, poc coneguts malgrat el seu alt valor agrícola, paisatgístic i social. El projecte de l’Anella Verda ha pres força i podem trobar tot tipus d’informació a la xarxa. Descobrim sense moure’ns de casa quines rutes fer per gaudir d’aquest espai.
Tal i com s’explica a la web del projecte l’
Anella Verda , en el que hi col·laboren nombroses entitats manresanes, aquesta “és el
conjunt d'espais lliures al voltant de la ciutat que pels seus valors socials, ambientals, paisatgístics i productius agraris s'han de protegir, connectar i potenciar” . Dins al mateix portal podem trobar identificats sobre mapa set
itineraris que recorren els rodals de Manresa. Tres d’aquestes rutes estan explicades en detall amb mapes i referències de Wikiloc, portal on-line on pots compartir i descobrir rutes a peu i en bici.
D’altra banda, també podem trobar informació molt detallada d’itineraris per l’Anella Verda al web de l’entitat sense ànim de lucre
Meandre . Aquesta, nascuda al 2006 amb l’objectiu de preservar el patrimoni natural de Manresa, ha centrat els seus esforços en el projecte de l’Anella Verda durant els últims anys.
Tres itineraris estan enllaçats a mapes de Wikiloc i un a documents creats per membres de l’associació. Destaquen aquests últims per l’explicació de dues rutes per fer a la Riera de Rajadell. En ells, a part del track de l’itinerari, trobes informació sobre la vegetació, el rocam, el relleu i el patrimoni arquitectònic de la zona. A més, de nombroses variants de la mateixa ruta que la fan accessible i agradable per a tots els gustos i condicions físiques.
Actualment, l’Anella Verda també forma part d’alguns dels apartats de la web de Bagesturisme i de Manresa Mil·lenari que pretenen donar a conèixer el nostre patrimoni. Així doncs, mica en mica s’ha anat reivindicant i cada cop són més conegudes les nou zones d’espacial interès: els Regadius del Poal i Viladordis, la Riera de Rajadell, la Riera de Guardiola, el Parc del Cardener, la Conca del Llobregat, el Collbaix, la Serra de Montlleó, el Parc de l’Agulla i el Parc Ambiental de Bufalvent. Alhora que els seus punts d’interès, com per exemple: els pous de glaç, el pont foradat, la Torra de la Gallifa, el Gorg Blau o la Suanya.
Mapa de l'Anella Verda de Manresa on s'identifiquen les zones d'interès Foto: Meandre