Aigüesjuntes

Situat al Solsonès, dins del municipi de Lladurs, a l’entitat disseminada de Montpol i molt a prop del pont del Clop, forma part del Projecte del Parc Geològic i Miner del Solsonès, impulsat en part pel Consell Comarcal. A la confluència de dos riuets, que en conjunt son tributaris del Segre, per una banda, des del Nord (i en part del NNW) baixa el riu Fred i per l’altra, des del NNE arriba la riera de Canalda. A partir d’aquí, la conjunció dels dos riuets dona lloc a la ribera Salada, que tributa al Segre a Bassella.

per Josep M. Mata-Perelló / Josep Girabal i Guitart (Geoparc de la Catalunya Central), 21 de març de 2019 a les 12:06 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de març de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 
Cal fer esment de que les aigües del riu Fred ja són salades, perquè recullen les de la zona salina de Cambrils. Aquesta és possiblement una de les raons per les quals són lleugerament més fredes. Tot i així, el nom deriva de discórrer engorjat, al seu tram final, per la qual cosa no te gaire escalfament del sol. En canvi, les aigües de la riera de Canalda són més a assolellades. En aquest indret hi ha hagut una intensa activitat erosiva dels dos riuets i des d’aquí cap avall de la ribera Salada. Aquesta activitat ha dut a la formació d’uns espectaculars congostos entre els afloraments dels conglomerats i s’han originat indrets d’una espectacular bellesa, pràcticament inaccessibles.

Geològicament, aquesta zona es troba situada a la Depressió Geològica de l’Ebre, entre afloraments de conglomerats procedents de l’erosió dels Pirineus, dels materials mesozoics i paleozoics que els formen. Entre els còdols dels conglomerats ocasionalment es troben fragments de granits procedents d’indrets molt llunyans. Aquí, els materials formats són relativament joves, de l’Oligocè i tenen una antiguitat d’uns 30 milions d’anys. Són similars als que hi ha més avall, molt prop d’aquí, al pont del Clop. Per d’altra banda, són similars als de Montserrat i Sant Llorenç de Munt; tot i que aquests darrers s’han originat a partir de l’erosió de la Serralada Mediterrània, però uns i altres reblen la Depressió Geològica de l’Ebre, uns pel Nord com els d’Aigüesjuntes i el Clop i uns altres pel Sud, com els de Montserrat i Sant Llorenç del Munt.

Situació: Terme municipal de Lladurs. S’hi accedeix des de la carretera que uneix Cambrils amb el pont del Clop i Solsona.
Situació geològica: És un indret situat dintre de la Depressió Geològica de l’Ebre (de la també denominada Conca Geològica de l’Ebre).
Importància geològica: En aquest indret s’origina la ribera Salada, que es forma a partir de l’aiguabarreig del riu Fred (que recull les aigües de Montpol i Cambrils) i de la riera de Canalda (que recull les de Canalda i Odèn). Així, aquí es recullen les aigües de tot el terme d’Odèn, pràcticament. Per d’altra banda, el nom de la ribera Salada, que aquí s’origina, procedeix de la composició de les aigües, ja que les del riu Fred ho són, en recollir les de la zona salina de Cambrils.
Materials geològics: Són les roques denominades conglomerats, formades a partir de l’acumulació de còdols, de fragments procedents de l’erosió d’altres roques més antigues, de les que formen part dels Pirineus.

Edat de formació: Pel que fa a les roques, la seva edat és oligocènica; mentre que l’establiment de la xarxa fluvial es del Pleistocè, d’uns 3 milions d’anys enrere, aproximadament. 
Curiositats: El topònim fa referència a la conjunció de dos corrents d’aigua.
Arxivat a:
Paisatge, riu, INDRETS



Participació