BUGADA AL POU. Març 2019

per El Pou, 20 de març de 2019 a les 12:42 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de març de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
PER QUINTÍ TORRA CORDONS
Pintada ‘falanguista’   


L’aflorament de l’extrema dreta sense complexos a casa nostra és un fet. O, com a mínim, els ultres ja actuen sense fer gaires escarafalls i, malauradament, sovint amb massa impunitat. Manresa no ha quedat al marge de les bretolades contra el moviment independentista i els murs tornen a omplir-se de pintades en clau feixista. Com la que  va aparèixer, i ens fa arribar una lectora, a l’avinguda Universitària, que convida el «separata» a tornar a la claveguera. Hi ha hagut contraatac, però, amb una pintada feta amb motllo... una modalitat molt moderna que estalvia producte. Però que, ai! no ha passat pel corrector.



Apadrina un independentista

Continuant amb les campanyes d’espanyolisme que han iniciat alguns, us mostro la fotografia d’una missiva que van rebre ni més ni menys que a la seu d’Esquerra Republicana de Manresa per part d’un intermediari del col·lectiu "Apadrina un independentista". Es tracta d’un formulari que emplenen suposats padrins per transformar a la fe del nacionalisme espanyol aquells que els semblen heretges. El document, omplert a mà per un tal Francisco (Franco de cognom?) va acompanyat d’una bandera "rojigualda" per fer brandar en les millors ocasions o col•locar al balcó. En aquest cas, el padrí suggereix arribar a una entesa... entre unionistes i independentistes, s’entén. Cedint una mica per les dues bandes arribarà el federalisme. No podem negar que les bones intencions hi són totes. Ara, tot plegat resulta una mica increïble, la veritat. 



Arriba la festa

El carnaval és una tradició que, a Manresa, no té gaire tirada. Els esforços municipals i de les entitats es concentren en un carnestoltes infantil que complementa el de la majoria d’escoles. Però, és clar, tant la canalla com alguns ganàpies estan encantats de disfressar-se i, moltes vegades massa a última hora, visiten botigues com la Traca, que ven articles de festa i pirotècnia a la plaça de Catalunya. A Sallent –a l’interior s’hi venien entrades– i a Solsona s’hi fa festa grossa i sempre fa gràcia anar ben abillat. El de 16 de febrer, un client i subscriptor era davant de la botiga i va fer la fotografia adjunta amb el mòbil. Va retratar-hi un pilar de dos d’un gnom amb un elf a collibè. Una manera com una altra d’exhibir el material.


Barreja curiosa

La façana posterior del Conservatori, just al davant de l’inici del primer tram del Passeig és, des de fa temps, un cartellera gegant per anunciar tot tipus d’activitats. Hi van instal·lar una pantalla com les de Picadilly Circus per anunciar els actes culturals, de la mateixa manera que, ja fa una colla d’anys, hi havia rètols pintats a mà que informaven de la cartellera cinematogràfica i teatral. Tot i així, com que l’emplaçament és cèntric i privilegiat, s’aprofita per col·locar-hi pancartes i lones de tot tipus. De vegades, amb coincidències capcioses. Com es veu en la instantània que m’envia un amable lector, la pancarta del BBVA (amb el logotip de Catalunya Caixa que ja no té ni solta ni volta) sembla que doni suport a la campanya «Us volem lliures» que hi ha penjada just al costat.



Hi falten papereres


L’amic Francesc Rubí, un del nostres fotògrafs de luxe, va anar a fer fotos dels polígons industrials del pla de Bages per al reportatge d’aquest mes i em fa arribar la imatge d’un dels indrets amb més bones vistes del terme, el turó del Guix, entre el parc de l’Agulla i el polígon del Grau, a la carretera que va cap a Berga i Vic. El Consorci del Parc de l’Agulla va fer-hi una bona endreça i ara els accessos a peu són prou diàfans. Ara bé, no hi ha papereres i la gent ja sabem com és... bruta de mena. A la fotografia en veieu les conseqüències, al costat dels arbres que hi van plantar s’hi acumules les deixalles. Estaria bé col·locar-hi alguna paperera i el cartellet corresponent que remogui alguna consciència.




Participació