Els miracles manresans

per El Pou, 9 de gener de 2019 a les 12:20 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de gener de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
DES DEL DIVAN. PEL DOCTOR LACETÀ


A Manresa, com tota ciutat que vulgui ser alguna cosa en aquest mon, té miracles propis El de la Llum, el més conegut. El miracle del dia de la Llum costa d’explicar. I per què costa? Deu ser perquè costa de creure-se’l i si s’ha d’explicar una cosa que hom no hi creu, deu ser com el cas d’aquells capellans que prediquen una cosa i en fan una altre de ben diferent.
 
Podem entendre que els manresans estiguessin fins a l’engonal del senyor bisbe de Vic, tant hi fa el nom. El riu Cardener passa massa per sota la ciutat i el Llobregat encara més ensota i lluny, i Manresa necessitava aigua per regar, per a la jove i unifamiliar industria tèxtil, per a la neteja... i el projecte de la séquia preveia passar per les terres del bisbe, més o menys a l’alçada de Sallent. El bisbe solidari, ple de caritat cristiana vers els seus fidels, diu que la séquia per les terres que n’és propietari no hi passa, i els manresans, comportant-se com a mals cristians, no aflueixen. Resultat: en virtut del poder terrenal d’aquelles qüestions celestials, la ciutat de Manresa és excomunicada. Apa, els manresans, gràcies al seu pastor eclesiàstic, condemnats a l’infern i sense misses ni confessions. La cosa va durar set anys i, no ens enganyem,  va caldre que el bondadós bisbe traspassés. Segurament durant l’excomunió no es devien pagar els tributs a l’Església, m’imagino les esglésies tancades, sense poder passar la safata per les almoines, sense misses, per als difunts... Tot te un adob, fem passejar el nou bisbe prop de Manresa, concretament Santpedor, que tampoc no volia que la séquia passés per allà i, quina casualitat, el bisbe ve a prop i els manresans, que estaven en ple Rave Party, al·lucinen, les campanes repiquen soles sense cap campaner i una llum, sortint de Montserrat, des de Sant Jeroni? O del Carai Coronat? Ja posats... una llum ben clara i pura, diuen els goigs de la Llum, com deu ser una llum pura?
 
El misteri a resoldre per la ciència no és altre que saber què dimonis van prendre els manresans? Els camells de la droga ho estan investigant; si ho troben es faran rics. Quina potència que permet veure una llum, sentir campanes, que la Llum entri pel vitrall d’una església encara no construïda, la de Carme, i que es divideixi en tres braços una vegada a dins el temple, per tal que entenguem un altre misteri, el de la Santíssima Trinitat. Tot va acabar bé, com en les pel·lícules clàssiques de Hollywood. 



Participació