Casa Torras

per Lluís Virós, 4 de gener de 2019 a les 12:06 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de gener de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
PATRIMONI CIUTADÀ. Tornem a la façana sud de la ciutat per fixar-nos en una casa original amb jardí situada en una gran parcel·la entre la plaça de la Reforma i els carrers de les Piques, d’Arbonés i d’Alfons XII. Aquesta casa de 1895, d’estil noucentista, forma part del conjunt d’edificis senyorials amb torres rodones que es van bastir a cavall dels segles XIX i XX a l’entorn de la plaça d’en Creus. 
Foto: Francesc Rubí.

És un edifici d'habitatges de planta baixa, dos nivells i golfes amb tres façanes, amb jardí a l’est i al sud. És de factura clàssica, però amb influència modernista, que es pot veure clarament en la forma de les baranes dels balcons i, sobretot, en els ornaments de la tanca del jardí. La volumetria s’articula a partir d’una torratxa situada a la cantonada sud-est, que relaciona les dues façanes laterals més interessants. La torre constitueix una fita visual de la plaça de la Reforma per la seva alçada de tres nivells, per la gran tribuna de la primera planta i per la teulada cònica coronada per una agulla. La façana del carrer de les Piques presenta un balcó corregut a la primera planta que reforça l’eix horitzontal, les obertures estan remarcades amb un fil de pedra i a la teulada hi destaquen les mansardes de les golfes, un element poc habitual en l’arquitectura manresana. També és molt interessant la façana a la plaça de la Reforma, de cara al sud, amb unes originals tribunes amb finestra tripartida tant a la primera com a la segona planta. El parament del mur combina l’arrebossat amb la pedra vista.
 
El catàleg de Manresa protegeix l’edifici de manera parcial, és a dir la volumetria, l'estructura i la façana, per la seva rellevància històrica, artística i tipològica, ja que el conjunt de la casa més el jardí històric i la tanca formen un referent paisatgístic indissociable de les places de la Reforma i d’en Creus.



Participació