Edifici del carrer del Born, 5 (El Caribú)

per Lluís Virós, 12 de novembre de 2018 a les 11:20 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de novembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
PATRIMONI CIUTADÀ. El carrer del Born forma part del centre comercial de la ciutat, un entorn consolidat format per edificis d'habitatges benestants fets amb la intenció de remarcar la importància social de viure en el centre. Es tracta d’edificis amb façanes ben composades de diferents estils, com aquesta casa d’habitatges neoclàssica, de 1898, que resol dues cantonades entre els carrers del Born, d’Urgell i de Cirera.
Foto: Francesc Rubí

L’edifici, de planta baixa i quatre pisos té dues funcions, la comercial a la planta baixa i la residencial a la resta. El parament és d’estuc que imita carreus buixardats, excepte a la planta baixa, construïda amb carreus de pedra, tot i que pràcticament no es veuen a causa de la decoració dels comerços. Les obertures estan ordenades per eixos verticals: a l’entresol hi ha unes finestres petites i a la resta de plantes hi ha balcons amb baranes de ferro forjat. La disposició d'aquests balcons és decreixent en alçada, un efecte típic en el neoclassicisme. La façana està coronada per una cornisa suportada en permòdols que recorre tot el perímetre superior. També són interessants el portal principal al carrer d'Urgell, amb muntants i llinda de pedra, i la curiosa escala de volta catalana. Altres elements decoratius característics d’aquesta façana són els bonics suports per a fanals en ferro forjat i el relleu de la cantonada que sembla un Sagrat Cor. En el xamfrà amb el carrer del Born també hi destaca la decoració exterior de la botiga El Caribú i el tractament ornamental del pilar de la cantonada, una obra realitzada en el període de transició entre el modernisme i el noucentisme, utilitzant plaques de fusta i pedres nobles.
 
El catàleg de Manresa protegeix l’edifici de manera parcial, és a dir la volumetria, l'estructura i la façana, per la rellevància històrica, artística i tipològica, i també per la capacitat d'integració i d’enriquiment del paisatge urbà.



Participació