Dia del Llibre (1971)

per Mireia Vila, 13 de juny de 2018 a les 10:47 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de juny de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
CRÒNICA SOCIAL. La celebració del 23 d’abril prenia volada a Manresa a inicis dels setanta. Algunes de les estampes que caracteritzen avui la festa de Sant Jordi es van consolidar en aquells anys. A mitjans de la dècada dels seixanta, i després de la pràctica extinció de la diada en temps de la postguerra, les parades de les llibreries es congregaven sota els porxos de cal Jorba, en un certamen promogut pels mateixos magatzems. 

Foto: Antoni Quintana

El 1971, ja feia unes quantes edicions que les parades de llibres s’havien traslladat de nou i de manera definitiva als carrers i les places. A la foto pot veure’s la de la llibreria Cornet, al carrer d’Àngel Guimerà, un petit establiment dedicat també a la papereria i arts gràfiques. El que les cròniques oficials descrivien com una jornada de triple vessant –la festivitat del «patró regional» Sant Jordi, el Dia del Llibre i la Festa de la Rosa–, prenia cada vegada un caire més identitari, definit per l’increment de vendes de llibres en català i les iniciatives d’algunes entitats. Entre elles, destacava l’Agrupació Manresana de Folklore, organitzadora d’una audició de Sardanes al Passeig; el Centre Excursionista de la Comarca de Bages, amb exposicions, xerrades i concursos fotogràfics al voltant de la diada i la cultura catalanes, o les Joventuts Musicals del Bages i els seus concerts de Sant Jordi.
 
Cal destacar també les iniciatives de les entitats d’estalvi. El 1971, la Caixa d’Estalvis de Manresa va ser l’encarregada de portar la prestigiosa Coral de Nens de Hannover al teatre Conservatori. També era el segon any consecutiu que l’entitat obsequiava els  impositors amb una obra literària catalana. Es van entregar 50.000 llibres, en una multitudinària distribució que va comptar amb la presència de Joan Sales. L’autor va firmar exemplars d’"Incerta glòria", que era un dels llibres obsequiats. Alguns dels best-sellers d’aquell any a la ciutat van ser "Testament a Praga", de Teresa Pàmies; "Autopista", de Perich; o "Love Story", el text inspirador del musical amb el mateix nom. En el repertori local figuraven títols com la popular "Història de Manresa explicada als infants", de Josep Maria Gasol, o "Cap a una estructura comunitària", el primer assaig del manresà Ramon Llorens Carulla. A banda dels llibres, guanyaven pes les parades de roses, en bona part gràcies a l’entitat Arans. L’associació va iniciar la venda de roses justament el 1971. A banda de col·locar parades als carrers on les pubilles del Bages venien les flors solidàries; també es va afavorir que la quitxalla de les escoles en comprés per a les mares. 
 



Participació