Antoni Virós. Des d’Ithaca (Nova York)

per Antoni Virós, 28 de maig de 2018 a les 10:47 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de maig de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
D'AQUÍ I D'ALLÀ. Vaig arribar a Ithaca a mitjans de febrer del 2017. Tot i compartir nom amb l’illa grega i latitud amb Catalunya, el clima és molt més semblant al d’un país nòrdic com Noruega o Suècia, amb uns hiverns llargs, molt freds i amb molta neu, i uns estius curts i temperats.
Antoni Virós a la sala A. D. White de la biblioteca Uri a la Cornell University.

El motiu per venir aquí era fer el Treball de Final de Grau a la Cornell University. Ithaca és una ciutat d’uns 30.000 habitants, població que es duplica durant el curs universitari gràcies als 30.000 estudiants que venen de tot el món a estudiar a les tres universitats que hi ha: el Tompkins Cortland Community College, l’Ithaca College i la Cornell University, que és la més gran i prestigiosa de les tres amb diferència (té uns 20.000 estudiants i està entre les vint millors del món). L’arquitectura d’Ithaca és la tradicional americana de cases unifamiliars de fusta i això implica que no hi hagi gaires pisos compartits per a estudiants sinó cases on poden arribar a conviure fins a vuit o nou persones, cadascuna en una habitació. 
 
A Europa molta gent pensa que conduir tres hores per arribar a un lloc és molt. Als Estats Units, les distàncies estan a un ordre de magnitud superior, cosa que fa que la gent consideri que Ithaca està a prop de la ciutat de Nova York, tot i que hi ha quatre hores i mitja en cotxe. A més, l’estat de Nova York, fora de la ciutat, és eminentment rural. Ithaca està al mig d’un paratge natural i muntanyós, amb molts llacs i cascades, que a l’estiu són destinacions turístiques típiques dels urbanites de les grans ciutats del nord-est que fugen durant l’estiu. Tot sigui dit, ningú no es queda a patir els hiverns, només els estudiants.
 
Acabat el TFG al cap de sis mesos, he continuat a Cornell un curs per investigar sobre tècniques d’inteL·ligència artificial aplicades a dissenyar satèl·lits. La meva vida quotidiana s’assembla a la de molts investigadors: treballo una jornada de vuit hores, però amb molta flexibilitat. Això té l’avantatge que un dia qualsevol pots no treballar, però potser acabes treballant un diumenge. Pel que fa al menjar, hi ha molts estudiants asiàtics a Cornell, així que la majoria de restaurants són o bé asiàtics (indis, xinesos, coreans, japonesos, filipins, tailandesos...) o bé americans (fast food i mexicans). Una altra cosa que un no s’espera venint d’Europa és que el transport públic pràcticament no existeix, i que per fer la compra o anar al cinema has de tenir cotxe. Si no, com és el meu cas, has d’agafar un taxi o demanar favors a amics. Com a curiositat, un dels emblemes de Cornell és la torre del rellotge, que anuncia els canvis de classe amb una melodia de campanes. La gràcia és que aquesta melodia normalment és moderna i es pot sentir la Marxa Imperial de StarWars o el tema de Harry Potter per entrar a classe. Pel que fa al meu futur, seguiré a Ithaca fins al juny i llavors sembla que els vents bufen cap al sud...
 
Antoni Virós Martín és investigador a la Universitat Cornell d’Ithaca, a l’estat de Nova York (EUA)



Participació