Conversa amb 'Juan de los pájaros'

per Pere Culell, 21 de maig de 2018 a les 12:19 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de maig de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 
El Juan González Reina, el 'Juan de los pájaros', és un bon amic que viu al barri del Xup de Manresa des de fa molts anys. Ha estat sempre rebel i un ferm lluitador pels drets socials i nacionals de Catalunya. Durant aquest mes de maig, hem mantingut una nova conversa, com sempre interessant i instructiva.
 
Hem parlat de la transició a la democràcia d’Espanya i els errors comesos durant aquest període. Per exemple, el Juan afirma que quan un estat totalitari s’acaba, s’haurien d’acabar també els seus símbols. Aquí, es van mantenir i també el poder de les 400 famílies que controlaven Espanya durant la dictadura. Ell, un dels fundadors de Comissions Obreres a Manresa, actualment no hi pertany, perquè creu que en estar subvencionats pel govern s’aplica la vella norma de qui paga, mana. El mateix passa amb els socialistes i comunistes que van acceptar la simbologia de la dictadura. Això fa que el Partit Popular se senti més còmode quan es tracta de no condemnar el règim franquista o posar traves a retirar la simbologia de la dictadura que encara podem veure en espais públics del Regne. Creu que el problema català ha ajudat a posar en evidència aquests fets i confirmar que són franquistes i venen del franquisme. Només els interessa conservar les poltrones i lluitar contra la revolució per una República Catalana neta, lliure, fraternal i justa.

 
Però, a més, veu que, durant els darrers anys, la classe obrera ha vist empitjorar i molt les possibilitats de tenir una casa digna, un lloc de treball correctament remunerat, una educació de qualitat, llibertat d’expressió i una informació veraç, pel sotmetiment al poder dels mitjans de comunicació, que també controla econòmicament.
 
Respecte a l’educació, observa que a Andalusia segueixen manant els ‘señoritos’, als quals els interessa una classe treballadora poc formada i mesella. Per això, les famílies dominants de sempre, com els De Alba, el duque de Pinohermoso, els Osborne, els Domecq, tenen més poder que la presidenta Susana Díaz, i que la poca inversió industrial a Andalusia es fa des de fora.
 
Finalment, acusa Rajoy de gran mentider quan diu que tot va bé, justament ara que Espanya ha fet un nou rècord en deute públic. I no s’explica com gent treballadora pot votar a partits de la dreta més rància com el Partit Popular o Ciudadanos, que acabaran sent la ruïna del Regne d’Espanya. 
 



Participació