Edifici de la plaça Cots, 1

per Lluís Virós, 2 de maig de 2018 a les 10:53 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de maig de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
PATRIMONI CIUTADÀ. El final del carrer de l’Hospital i la plaça Cots són una zona d'eixample residencial urbanitzada durant la segona meitat del segle XIX, després de la superació de les muralles i de desplaçar algunes instal·lacions industrials i parcel·les agrícoles del regadiu de la Séquia. 
Foto: Francesc Rubí

Hi ha un conjunt d’edificis interessants entre els quals destaca la fundació Cots i la casa desapareguda poc abans de l’elaboració del catàleg que feia cantonada entre la plaça i el carrer de l’Hospital. La majoria d’edificis són de diferents èpoques del segle XX, com  aquest de la plaça Cots, construït en la dècada dels vint en estil noucentista tardà i amb alguns elements racionalistes.
 
És un bloc de planta baixa, tres pisos i golfes sota coberta entre mitgeres. La façana presenta una jerarquia vertical amb una gran tribuna central que va del primer pis al tercer. A cada pis, la tribuna té sis finestres –les dues frontals dividides en dues parts– i a ambdós costats hi ha balcons amb barana de ferro forjat i persianes de llibret. A la planta baixa hi ha tres portes amb arcs rebaixats, la del mig més gran, amb els emmarcaments remarcats. Entre els elements ornamentals cal remarcar el frontó central amb un gran òcul situat sobre la tribuna. Després d’una profunda rehabilitació feta el 1991, el mur és arrebossat i pintat de color pedra i els emmarcaments i les línies d’imposta estan remarcats amb la pedra original. La coberta és de teula a dues vessants i amb terrassa a la part del darrere.
 
El catàleg de Manresa protegeix l’edifici de manera parcial, és a dir la volumetria, l'estructura i la façana. Es protegeix per la característica tipologia d'arquitectura d'eixample de la primera meitat del segle XX de Manresa, per la composició de la façana, que ha seguit un procés de restauració que dignifica i millora l’entorn urbà, i pel seu valor dins l’estil racionalista.



Participació