Manifestació contra el consell de guerra als Joglars (1978)

per Mireia Vila, 16 d'abril de 2018 a les 12:33 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 d'abril de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
CRÒNICA SOCIAL. Març de 1978. Era la primera vegada que la icona de la màscara amb la boca barrada s’exhibia a Manresa, però no seria l’última. 
Foto: Antoni Quintana

El logotip fou creat per denunciar el consell de guerra contra els sis membres del grup teatral Els Joglars, però ben aviat es convertiria en símbol de la lluita per la llibertat d’expressió. Se’ls acusava d’injúries contra l’exèrcit per l’obra "La Torna", que presentava l’execució del delinqüent comú Heinz Chescom com una "tapadora", encaminada a dissimular l’execució política de Salvador Puig Antich. L’obra es va prohibir el desembre de 1977, un mes després de l‘estrena. Durant aquest interval de temps fou representada a diverses localitats de l’estat espanyol, entre elles Manresa. La censura va comportar l’empresonament immediat del director, Albert Boadella, i el processament per un tribunal militar de tots els integrants de la companyia. L’opinió pública contemplava amb alarma que les recents conquestes en el terreny de les llibertats polítiques –encarnades l’octubre del 1977 pels Pactes de la Moncloa i la Llei d’Amnistia– no haguessin pogut impedir l’atac al dret d’expressió.Un altre motiu de preocupació era la ingerència de la justícia militar en els afers civils.
 
Però fou la fuga de Boadella el que precipità l’onada de solidaritat arreu de l’estat. El director dels Joglars, que, bo i reclús, havia estat ingressat a l’Hospital Clínic per una dolència hepàtica, va aconseguir burlar la vigilància policial just en la vigília del judici. Boadella va escapar-se per una finestra del lavabo i, vestit de carrer, va creuar els passadissos de l’hospital per emprendre la fugida cap a França. Pocs dies després es feia pública la sentència de dos anys de presó per a tots els integrants del grup. A Manresa, la mobilització fou capitalitzada per la Coordinadora pro-Llibertat d’Expressió, integrada per representants de diferents partits, centrals sindicals i entitats cíviques. De les multitudinàries assemblees celebrades als locals de la parròquia de Crist Rei en van sortir encartellades, aturades als centres escolars i diverses manifestacions. També alguns membres dels Joglars, entre ells Andreu Solsona, van acudir a una sessió del Cineclub, a la Sala Loiola, per tal d’exposar la situació.
 
La foto immortalitza una de les manifestacions organitzades per la Coordinadora. En arribar a la plaça Sant Domènec, alguns dels convocants, que lluïen pancartes reivindicatives, es van asseure i encadenar al mobiliari urbà, davant de la mirada atenta de la policia. Tot i això, l’acte va transcórrer sense incidents ni afectació en el trànsit. Les mobilitzacions no van poder impedir que els quatre membres de la Companyia que no s’havien pogut refugiar a l’estranger acabessin passant onze mesos a la presó.



Participació